Otočki Dekameron predstavljen u Zagrebu: gosti oduševljeni

LIKACLUB

Nakon što je Udruga Ličana “Vila Velebita” iz Zagreba najavila događanje koje će predstaviti proizvod ličke pameti vijest se brzo proširila među Ličanima.


U popunjenoj dvorani Društva hrvatskih književnika jučer se održalo predstavljanje zbirke novela ”Otočki Dekameron.” Nakon uvodne riječi urednice i jedne od autora Manje Kostelac Gomerčić koja je podobno predstavila inicijativu, najavljena je glazbena točka Zvonimira Tonkovića. Izvedbom na bisernici dokazao je još jednom kako s pravom nosi titulu prvog diplomiranog profesora gitare.
Riječ je nedugo zatim prepuštana recenzentici Jasminki Brala Mudrovčić. Ukratko je nastojala publici objasniti poveznicu između dva poznata Dekamerona, onog Boccacciovog i našeg Otočkog.

”Autori su relativno često uspjeli ostvariti umjetnički uzbudljive stranice, pa ih se s pravom može prozvati slikarima tamošnjega kraja”, napominje dr. sc. Jasminka Brala Mudrovčić.

Predstavivši sadržaj i rekavši nešto o svakom od autora, nastupilo je prvo čitanje. Ulomke su čitali Dario Eror i Valentina Rubčić. Kroz nekoliko sljedova čitanja uspjeli su izmamiti i osmjehe nazočnih.

Tekstopisac i pravnik Milan Kranjčević, inače iz Kompolja predstavio se publici na izvornoj čakavštini i tako uspio nasmijati publiku. Zbog govornikovog specifičnog smisla za humor dvoranom se nekoliko puta prolomio smijeh i okupljanje povodom predstavljanje knjige začinio i notom humora. Dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje također je riječima hvale prožeo djelo. Istaknuo je posebno dragima priče ispričane na čakavskom dijalektu.

”Ima nešto u Lici i u Ličanima da su sačuvali svoj izvorni govor i prenijeli ga do danas”.

Nadovezao se, prof. dr. sc. Ante Bežen, profesor u miru Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je grad Otočac napomenuo kao gradom kulture ondašnjeg kraja. Iako priznavši da je u počecima i sam bio skeptičan, dr. sc. Ante Bežen osvrnuo se na djelo kao vrijedno hvale.


Foto: Dragutin Perković

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u