Turizam

Otoci koje morate posjetiti prije ljetne gužve

Grčka ima jednu od najrazvedenijih obala na svijetu, te se samim time može pohvaliti s čak oko 6.000 otoka otočića i hridi, od onih sasvim skrivenih pa do turističkih senzacija.


Danas govorimo o nekim od najpoznatijih mediteranskih odredišta – otocima Kosu, Kreti i Mikonosu. No, po čemu tu ovi otoci zapravo toliko poznati? Sva tri spomenuta otoka prate neke zajedničke karakteristike.

Prva od njih je definitivno bogata povijest koja seže do antičkih vremena, druga stvar su predivne plaže, a treća, mladima najbitnija su odlične zabave po pristupačnim cijenama.

Kos
Otok Kos se nalazi blizu turske obale (udaljen je svega 4 km) nasuprot zaljevu Gökova, a poznat je po svojoj geografskoj raznolikosti – ima i brežuljke, ali i nizine. Najviši vrh otoka je Dikaio s čak 843 metra visine. Otok su prvotno naselili Karinjani s nedalekog maloazijskog kopna.

Od Homera (ne Simpsona) znamo da je jedan odred s Kosa sudjelovao u Trojanskom ratu. Za rane Antike otok Kos je zapravo bio njegov polis (grad država). Povijest otoka bila je burna te je bio u vlasništvu brojnih naroda, no upravo su svi oni ostavili svoj trag (Otomansko carstvo, Rimsko carstvo, Mletačka republika) koji danas privlači brojne turiste iz cijeloga svijeta.

Kreta
Zanimljivo je kako je Kreta peti najveći otok u Sredozemnom moru. Upravo se na njoj razvila Minojska civilizacija (od otprilike 3000. pr. Kr. – 1400. pr. Kr.), jedna od najstarijih civilizacija u Europi.
Osim ostavštine iz antičkih vremena, svakako valja posjetiti i arheološke nalaze kod Knossosa, Phaistosa, Gortysa, i mnogih drugih mjesta. Tu je i Venecijski dvorac u Rethymnou, Samarijski klanac, i mnogi drugi manji klanci (Agia Irini, Aradena, itd).

Mikonos
Ovaj otok je najpopularniji od gore spomenutih iz jednog razloga – odlične i burne zabave za mlade. Dio je otočne skupine Cikladi, smješten je između otoka Tinosa, Sirosa, Parosa i Naksosa. Otok ima 105.183 km², najviša točka na otoku visoka je 341 m.

Današnji Mikonos je jedno od najpoznatijih kozmopolitskih turističkih odredišta u Grčkoj, a osobito je poznat među mlađom populacijom po raznolikom i intenzivnom noćnom životu, velikom broju barova i noćnih klubova. Otok je također poznat po svojim pješčanim plažama.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close