Lifestyle

Otočanka Tamara Jurković dobitnica financijske potpore u okviru programa “Odvažna”

U Hrvatskom obrtničkom domu u Zagrebu u utorak su predstavljene dobitnice financijske potpore u okviru Pilot programa podrške ekonomskom osnaživanju žena pod nazivom “Odvažno do održivosti: kako zajedno još bolje odgovoriti na potrebe žena u poduzetništvu”. Među dobitnicama potpore  je i jedna lička poduzetnica, Tamara Jurković iz tvrtke Dandy koja je potporu dobila za projekt Book Cafe Paradiso u Otočcu.


Dobitnice financijske potpore su uglavnom iz malih sredina i županija, a prema riječima voditeljice i predsjednice Zaklade za ljudska prava i solidarnost “Solidarna” Marine Škrabalo, između 120 prijava, teškom mukom odabrano je 25 finalistkinja, a još teže je odabrano pet dobitnica potpore.

Tamara Jurković iz tvrtke Dandy d.o.o. iz Otočca čiji je vlasnik njezin suprug, istaknula je kako je s partnericama Manjom Kostelac Gomerčić i Danijelom Tonković krenula u projekt osnivanja Book Cafea Paradiso s ciljem “razbijanja stereotipa o ženama u lokalnoj sredini” te “kroz da se kroz osnaživanje žena zaustaviti iseljavanje iz Ličko-senjske županije”. Istaknula je kako je jedan od njihovih ciljeva i produljenje turističke sezone. “Knjiga je najbolji čovjekov prijatelj, knjige su nam pokazale put kojim treba ići naprijed. Želimo Gacku dolinu prikazati svijetu”, rekla je Jurković dodajući kako su s Book Cafeom odlučili vratiti gradsku vrevu na stari gradski trg u Otočcu, grad bogate tradicije i kulture. Potporom iz programa “Odvažna želimo pokazati da ima života i mimo politike pa i usred Ličko-senjske županije, rekla je Jurković dodajući kako i svoju djecu uče da bez uspješnog pojedinca, nema uspješne grupe, a bez uspješne grupe nema uspješnog društva. “Ovo je put prema jednoj boljoj Lici”, zaključila je Jurković.

Potporu je dobila Jelena Bikić iz tvrtke Silvan, obrta za proizvodnju kozmetike, iz Ružić-Kljake u Dalmatinskoj Zagori u Šibensko-kninskoj županiji. Nikolina Belančić Arki iz tvrtke Aurora Colapis iz Karlovca potporu je dobila za daljnji razvoj projekta žitne lađe na rijeci Kupi. Riječ je o turističkom projektu koji je  je prema riječima Belančić, jedinstven u Europi, a uključuje vožnju po rijeci Kupi uz degustaciju domaćih proizvoda iz lokalne zajednice.

Petra Glad iz Zagreba potporu je dobila za svoj Mediteranski plesni centar i projekt u polju izvedbenih umjetnosti, a peta dobitnica je Diana Bekavac iz tvrtke Fierce Women iz Karlovca koja je proizvela društvenu, edukativnu i zabavnu igru Strašne žene koja ima za cilj rušenje predrasuda o postignućima i mogućnostima žena.

Na predstavljanju je istaknuto kako je temeljem javnog natječaja, na kojeg je do 10. veljače pristiglo čak 120 prijava, odabrano pet ženskih poduzetničkih projekata koji će tijekom sljedećih godinu dana dobiti financijsku potporu, četiri u obliku donacije u ukupnom iznosu od 250.000 kn te jedan u obliku dobavljačkog ugovora, te stručnu potporu u obliku mentorske i edukativne podrške. Uz to, program Odvažna namjerava pospješiti poslovno umrežavanje svih 25 finalistkinja te potaknuti snažniju suradnju različitih pružatelja podrške razvoju ženskog poduzetništva.

Program ODVAŽNA zajedno su 10. prosinca 2018. pokrenule tvrtke IKEA i Mastercard u suradnji sa Zakladom Solidarna i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), a u svrhu pokretanja novog programa stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu, i to posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama te ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Marinko Bobanović

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close