VijestiZdravlje

Otkriven novi organ u ljudskom tijelu!

U časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology znanstvenici su objavili dokaze o postojanju jednog sasvim novog organa u ljudskom tijelu.


Novi organ nazvan je mezenterij, a nalazi se u našem probavnom sustavu.

Iako je ovaj organ opisao već Leonardo da Vinci, donedavno se smatralo kako je u pitanju tek nepovezano tkivo koje drži crijeva za stijenke ambdomena. No, posljednja istraživanja pokazala su da su  zapravo radi o jednom sasvim novom organu.

Anatomski opis koji je napravljen prije više od 100 godina bio je netočan. Ovaj organ nije fragmentiran nego je vrlo kompleksan. Radi se o jednoj neprekinutoj strukturi”, kazao je Calvin Coffey, profesor kirurgije sa Sveučilišta u Limericku i voditelj studije.

Definicija novog organa počela se uvoditi na sveučilišta diljem svijeta, a dodan je i u glasoviti priručnik Grayeva anatomija..

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak, a to je pronaći funkciju novog organa jer bi njegovo proučavanje moglo biti ključno za liječenje abdomenalnih i probavnih bolesti.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close