Lifestyle

OSOBNI BANKROT: Je li to opcija za “novi početak” blokiranih?

Danas je na Visokoj školi za financije i pravo Effectus održana panel diskusija o prijedlogu novog Zakona o stečaju potrošača, pod nazivom „Osobni bankrot – Novi početak?”. U raspravi su sudjelovali Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, prof.dr.sc. Šime Ivanjko, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mariboru te Miriam Kervatin predsjednica udruge Blokirani. Cilj diskusije je da se kroz dijalog predstavnika izvršne vlasti, stručne i opće javnosti analizira nacrt Zakona, kao i iskustva susjedne Slovenije, prema čijem je zakonskom modelu djelomice i nastao hrvatski prijedlog.

Ministarstvo pravosuđa prošle je srijede predstavilo nacrt prijedloga Zakona o stečaju potrošača. Zakon je namijenjen fizičkim osobama koje najmanje tri mjeseca nisu u stanju podmiriti svoje dugove veće od 30 tisuća kuna i osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, a nemaju više od 20 vjerovnika te im dugovi ne prelaze sto tisuća kuna. Izrada Zakona je pri kraju te se uskoro očekuje stavljanje prijedloga u saborsku proceduru.
„Na žalost, broj blokiranih građana raste, kao i ukupan dug. Društvo je stoga dužno osigurati građanima uvjete za normalan život i poštujući europsko pravo omogućiti im priliku za nov početak”, rekao je ministar Orsat Miljenić tijekom panel diskusije, „Ideja Zakona je stvoriti balans što znači da teret duga moraju podijeliti i jedini i drugi – s jedne strane dužnik mora vratiti dug, ali i vjerovnik koji se neporezno izložio mora snositi posljedice”, zaključio je ministar.

 

IMG 2205 Kopie

Zakonska rješenja i provedbena iskustva susjednezemlje opisao je prof. Šime Ivanjko, jedan od autora slovenskog zakona prema čijem je modelu djelomice i nastao hrvatski prijedlog: „Praksa je svugdje u svijetu, pa tako i u Sloveniji da se osobnim bankrotom rješava niz društvenih i socijalnih problema. Kada je prije šest godina stupio na snagu, Zakon o stečaju potrošača izazvao je brojne otpore u Sloveniji, no sada je prihvaćen kao uobičajen postupak rješavanja dužničke krize.”

 

 

Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin podsjetila je kako Zakon o osobnom bankrotu podrazumijeva rasprodaju imovine dužnika i život na financijskom minimumu od 800 kuna mjesečno, što nije održivo rješenje, „U Hrvatskoj je trenutno 322 tisuće građana s blokiranim računima, a ukupni dug veći je od 30 milijardi kuna. Krajem studenoga svaki je treći radno aktivni građanin imao blokirani račun, a cjelokupni dug raste pola milijarde mjesečno. Ovim Zakonom se provodi tzv. velika ovrha, čime se otvara prostor za bankrot države”, zaključila je Miriam Kervatin.
Ministarstvo procjenjuje da će se godišnje u savjetovališta Financijske agencije koja će provoditi izvansudski postupak mirenja javiti oko 20 tisuću ljudi, dok bi ih oko dvije do tri tisuće moglo doista i završiti u stečaju. Država će za cijeli projekt godišnje, kako je najavljeno, izdvajati oko pet milijuna kuna.

orsat2
„Nacrt Zakona o stečaju potrošača pred nas postavlja mnoga pitanja”, kazala je uoči početka rasprave dekanica Visokog učilišta Effectus dr. sc. Mira Lenardić te dodala da primjena Zakona nipošto ne znači bezbolno otklanjanje problema dužnika, „Vjerojatnije je da će procedura biti opterećujuća i teška. No, cilj treba biti postizanje ravnoteže – prezaduženima dati izlaz, vjerovnicima osigurati naplatu, jer dug se mora vratiti”, kazala je dr. sc. Lenardić.
Ovo je treća po redu panel diskusija koju je organizirao Effectus, prva visoka škola za financije i pravo u Hrvatskoj. Prethodni paneli obrađivali su teme aktualne porezne politike i reforme te predstečajnu nagodbu i stečaj. Današnju diskusiju o osobnom bankrotu moderirao je Vedran Ceranić, profesor na Effectusu.

Tekst/Foto: effectus-uciliste.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close