ScenaZdravlje

Osjećate se nevoljeno na poslu? Niste jedini!

Sve se više ljudi žali da ih na poslu ne cijene dovoljno. Što dovodi do niske angažiranosti.


Gallupovo istraživanje globalnog stanja rada (State of the Global Workplace) pokazalo je da Hrvatska među 15 zemlja srednje i istočne Europe ima najmanji udio zaposlenih koji u radu sudjeluju aktivno, samo 3 posto. u Americi pokazuju je njih oko 30% angažiranih, a u Njemačkoj 15%.

Nikad nije kasno počet raditi na podizanju morala zaposlenika te odati priznanje pojedincima radi posebnog truda i doprinosa. Angažiranost radnika postaje sve važnije pitanje kako bi se podigla produktivnost u izmijenjenim okolnostima nakon globalne krize iz 2008. godine.

Srećom, sve je više poduzeća koja to prepoznaju.

Angažiranost zaposlenika popularna je tema iz područja ljudskih potencijala jer postoji jasna povezanost razine angažiranosti zaposlenika s uspjehom kompanije.

Organizacije s visoko angažiranim zaposlenicima imaju bolje rezultate u profitabilnosti, produktivnosti, zadovoljstvu te stopi zadržavanja zaposlenika. Visoka razina angažiranosti važnija od svih drugih specifičnih politika blagostanja tvrtke.

Iako je mnogi različito definiraju, i praktičari i akademici se slažu da je angažiranost zaposlenika refleksija dizajniranja radnog mjesta.

Uspješnim dizajniranjem okruženja i kulture osigurava se da su zaposlenici predani organizaciji, organizacijskim ciljevima, vrijednostima, a da istodobno uspijevaju poboljšati vlastiti osjećaj zadovoljstva.

Angažirani zaposlenici razmišljaju, ali i osjećaju te djeluju u skladu s ciljevima kompanije. Zvuči lijepo međutim, kako odrediti jesi li zaposlenici angažirani i koliko?

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika daje brojčane pokazatelje zadovoljstva kroz 9 kategorija te angažiranosti zaposlenika. Istraživanjem se osim uvida u stanje tvrtke, dobiva i usporedba ocjena kategorija zadovoljstva zaposlenika u odnosu na najbolje tvrtke u kategoriji, sve tvrtke koje sudjeluju u istraživanju i u odnosu na tvrtke iste djelatnosti.

Istraživanje zadovoljstva zaposlenika provodi se tijekom cijele godine, a upitnikom se istražuju sljedeći elementi zadovoljstva zaposlenika: Izazovnost radnih zadataka, Lojalnost zaposlenika, Organizacija rada, Radni uvjeti, Osobni rast i razvoj, Uključenost u donošenje odluka, Posvećenost poslu, Međuljudski odnosi, Komunikacija u tvrtki.

Rezultati ostvareni unutar četiri kategorije (osobni rast i razvoj, uključenost u donošenje odluka, međuljudski odnosi te komunikacija u tvrtki) dodatno se analiziraju i vrednuju u okviru zasebne cjeline ‘angažiranost zaposlenika’.

Detaljnije informacije i prijavu za istraživanje možete pronaći na stranici projekta.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: MojPosao

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close