ZnanostVijesti

Opasne invazivne vrste: KUNOPAS viđen u dva hrvatska nacionalna parka!

Dok za tigrastog komarca i ambroziju svi znaju, invazivnih vrsta ima mnogo više, a mnoge su nepoznate hrvatskoj javnosti, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Sven Jelaska na trećem međunarodnom simpoziju o invazivnim vrstama koji je u ponedjeljak okupio 130 stručnjaka iz 15 europskih zemalja.


Amorfa (kineski bagrem), smeđi “smrdljivi martin”, španjolski puž golać, harlekinska božja ovčica i crvenouha kornjača samo su neke od uvezenih biljnih i životinjskih vrsta koje ugrožavaju autohtone životinje i biljke. Mnoge od njih nemaju prirodne neprijatelje, zbog čega mogu poremetiti prehrambeni lanac te svojim djelovanjem uništiti cijeli ekosustav.

Na simpoziju je bilo govora i o invazivnim vrstama koje mogu prenositi parazite i razne bolesti, poput kunopasa (Nyctereutes procyonoides), male zvijeri iz porodice pasa koja potječe s Dalekog Istoka.

Kunopas je ove godine viđen u dva nacionalna parka, Sjevernom Velebitu i Plitvičkim jezerima. Opasan je jer širi parazite, može prenijeti bjesnoću, a pošto je svejed uništava prirodnu ravnotežu jedući, primjerice, jaja zaštićenih i drugih ptica, upozorio je Goran Gužvica s Instituta za primijenjenu ekologiju, koji se bavi istraživanjem velikih zvijeri

Na simpoziju je istaknuto da su za što uspješniju borbu i suzbijanje fenomena invazivnih vrsta ključni podizanje svijesti, informiranje i uključivanje javnosti u problematiku.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA/likaclub | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close