VijestiŽupanijskaPolitika

Ogulinci protiv otimanja planinarskih domova

Planinarski dom na Kleku više od 60 godina grade i održavaju planinari; sada bi im privatnik atraktivan dom mogao – zaključati!


Lijepo vrijeme za vikend izmamilo je brojne planinare u prirodu, u pohod na hrvatske planine i obilaske planinarskih domova o kojima skrbe.

I veliki je broj Ogulinaca i njihovih gostiju krenuo na njihovu najdražu planinu Klek, kolijevku hrvatskog planinarstva i to u znak prosvjeda zbog novog zakona koji im planinarske domove može oduzeti. Na izlet na Klek pozvao ih je ovu nedjelju gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kao svojevrsni prosvjedni uspon u koji se uključio i prvi čovjek Ogulina, dajući tako podršku planinarima i njihovoj inicijativi i primjedbama koje su dali na zakon jer ne žele da planinarski domovi prijeđu pod upravljanje Karlovačke županije.

Podsjetimo, po novom zakonu o planinarskim bi domovima skrbila lokalna samouprava, točnije županije, koje bi onda raspisivale koncesije za zakup domova diljem Hrvatske. Planinari tu vide klopku u kojoj će ostati bez domova, dakle bez mogućnosti, ne dobe li koncesiju, da koriste domove za okrepu ili noćenje.

Godinama se skrb planinara o domovima temelji na solidarnosti i volonterizmu jer planinari sami i po lošem vremenu odlaze u planine uređivati objekte, popravljati, obnavljati, stvarati uvjete da kolege mogu ondje boraviti bez ikakve naknade.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close