Vijesti

Održana radionica o EU fondovima u organizaciji LAG-a “Otok Pag”

U utorak je u Rabu i Kolanu u organizaciji LAG-a „Otok Pag“ održana  radionica „EU fondovi, mogućnost financiranja projekata bespovratnim sredstvima iz programa ruralnog razvoja“ kojom su predstavljeni  natječaji koji se odnose na ulaganja u poljoprivredi i općenito razvoj ruralnih područja. Kako na oba otoka postoji veliki potencijal za ruralni razvoj, proizvodnju zdrave autohtone hrane te pogotovo razvoj agroturizma, tema radionice bila je vrlo aktualna i korisna pošto je aktualnim temama pokušala odgovoriti na sve nedoumice koje muče zainteresirane kada se radi o EU fondovima i dobivanju bespovratnih sredstava.

Okupljenim predstavnicima OPG-ova i tvrtki u poljoprivredi predavanja su održali stručni suradnici LAG-a  i iskusni konzultanti Stevo Žufić  i Željko Peran koji su predstavili trenutno otvorena tri natječaja unutar mjere 4 Programa Ruralnog Razvoja RH. Okupljenima je tako pojašnjeno kako mogu restrukturirati, modernizirati i povećati konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, povećati okolišnu učinkovitost poljoprivrednih gospodarstava te pojašnjen marketing i prerada poljoprivrednih proizvoda . Njihova izlaganja dala su cjelovitu i potpunu informaciju za sve koji imaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja vezanih za sam proces prijave na natječaje, a aktivnom raspravom za šezdesetak zainteresiranih predstavnika OPG-ova i tvrtki u poljoprivredi koliko ih se ukupno odazvalo na oba predavanja, riješene su brojne dileme.  Ovakva edukacija vrlo je bitna pošto se na Rabu i Pagu već priprema određeni broj projekata, s velikim potencijalom za proširenje.

Osim toga bilo je govora o samom procesu prijave na natječaje što najčešće brine podnositelje prijava, novom obaveznom načinu prikupljanja ponuda za sve EU projekte, osiguranju financijske konstrukcije i likvidnosti projekta. Govorilo se i o osnovnim prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima projekata te naravno neizbježnoj listi dokumentacije koju je potrebno prikupiti i izraditi prije same prijave na natječaje. Prezentirane su i zadnje najave vrlo zanimljive mjere koja se odnosi na osiguranje i pokrivanje štete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predstavnici, LAG-a „Otok Pag“ vrlo su zadovoljni odazivom i korisnim informacijama koje su radionice dale njihovim članovima te su naglasili da će i dalje nastojati provoditi ovakve radionice i mjere informiranja i time pomoći svim svojim članovima kao i svim zainteresiranim subjektima i potencijalnim korisnicima sredstava EU fondova.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close