Lika

Održan obred ukopa 15 civilnih žrtava ekshumiranih na lokaciji Tupale-Sinac

NA GROBLJU U OTOČCU

Na 74. godišnjicu pogibije 15 civilnih žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, u Otočcu je 12. rujna 2020. održan njihov dostojanstven posljednji ispraćaj i obred pokopa.


Svetu misu i obred pokopa predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović uz koncelebraciju župnika mons. Šporčića i ostalih svećenika dekanata.

Pokopu petnaest žrtava poslijeratnog razdoblja Drugog svjetskog rata nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s pomoćnicima ministra Stjepanom Sučićem i Dinkom Tandarom te suradnicima, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Grada Otočca, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelj žrtva, hrvatski branitelji, predstavnici udruga te ostali okupljeni na dostojnoj sahrani žrtava.

Biskup Bogović u propovijedi se osvrnuo na Isusovo pokazivanje njegovih rana te istaknuo kako se na današnjem pokopu govori upravo o ranama. Naglasio je nužnost vrednovanja žrtava tijekom duge hrvatske povijesti i prisjetio se svih neekshumiranih žrtva te istaknuo važnost Svehrvatskog groba na kojem bi im se odala dostojna počast. Mons. Bogović rekao je kako vjeruje, jednako kao i obitelji žrtava, da je ovim načinom pokopa učinjeno najbolje što se moglo te izrazio zahvalnost Ministarstvu i svima koji su sudjelovali u ovom procesu na pružanju ljudskog dostojanstva žrtvama ovim posljednjim ispraćajem te je zazvao Božji zagrljaj za žrtve koje se danas pokapaju.

Nakon svete mise, okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gđa Marija Grgurić, u ime članova obitelji žrtava, a potom je održan obred pokopa te su položeni vijenci i zapaljene svijeće za žrtve.

Gđa Grgurić istaknula je kako se obitelji danas, nakon pune 74. godine opraštaju od svojih predaka jer to nisu smjeli 1946. godine. Istaknula je kako su djeca ovim zločinačkim ostavljena bez roditelja te kako vjeruje da danas pronalaze svoj mir. U ime članova obitelji zahvalila je svima koji su sudjelovali u dostojanstvenom pokopu žrtva.

Ministar Medved u svom obraćanju okupljenima je naglasio kako se ovim činom posljednjeg ispraćaja i dostojnog pokopa pokazuje primjeren odnos prema žrtvama i odaje im se poštovanje.

„Svojim odnosom prema svim nevinim žrtvama ova je Vlada pokazala spremnost suočiti se s prošlošću i sposobnost nositi se s izazovima vremena u kojem živimo, svjesni da naši današnji koraci uvelike određuju i našu budućnost. Želimo graditi uključivo društvo koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima, a to možemo samo otkrivanjem istine i osudom svih zločina.

Mi i danas, 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i 25 godina nakon Domovinskog rata, otkrivamo i tražimo grobišta u kojima počivaju posmrtni ostaci žrtava. Žrtve zaslužuju počivati u miru, a mi smo im dužni to osigurati.

Ova Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja upravo to i čine – vraćamo dostojanstvo žrtvama i mir njihovim obiteljima, koje će napokon moći zapaliti svijeću na posljednjim počivalištima svojih najmilijih“, rekao je ministar.

Važnost međuresorne suradnje i postignuća

„I na ovom primjeru pokazalo se koliko je važna koordinirana međuresorna suradnja svih nadležnih institucija i sustavan pristup kakav uz potporu Vlade imamo u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Imamo evidentirano više od 1000 mogućih grobišta, a u protekle četiri godine provedena su terenska istraživanja na 60 lokacija i probna iskapanja na više od 35.000 četvornih metara, dok su na 42 lokacije potvrđeni posmrtni ostaci osoba stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Na Tuškanacu smo ih ekshumirali 102, u Gračanima 294, u Macelju 82, u kod Učiteljskog fakulteta u Zagrebu 25, Brdovcu 130, Zagvozdu 30 i Višnjici 10 te na mnoštvu manjih nalazišta“, istaknuo je ministar podsjetivši na veliku ekshumaciju iz jame Jazovka gdje je ekshumirano čak 814 posmrtnih ostataka.

Aktivnosti u Ličko-senjskoj županiji

Ministar Medved istaknuo je aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja na području Ličko-senjske županije: „I na području Ličko-senjske županije imamo značajne rezultate: u Čanića Gaju ekshumirani su posmrtni ostaci 19 osoba, na području Plitvičkih Jezera i Rakovice provedeno je terensko istraživanje na 8 lokacija, a na području Vaganca ekshumirani posmrtni ostaci 55 osoba, pokopani u rujnu 2018. godine.

Podignuto spomen-obilježje i organiziran posljednji ispraćaj ekshumiranih žrtava roda Ivezić u Boričevcu, a od ponedjeljka započinjemo s terenskim istraživanjima na području ove županije u potrazi za nestalima i smrtno stradalima u Domovinskom ratu”.

Sustavan i profesionalan pristup

Želim s ovoga mjesta poslati poruku svima onima koji nas prozivaju i optužuju nas bez ikakve osnove.

Nikada ranije, do mandata ove Vlade, nije bilo ovakvog sustavnog i profesionalnog pristupa, nikada do sada na ovakav način nisu bili uključeni svi koji trebaju biti dionici tog procesa.
Nikada nismo imali ovakve rezultate koji se ponajprije odnose na dostojanstven odnos prema žrtvama. I nećemo posustati u toj našoj misiji, u kojoj je krajnji cilj dostojno pohraniti posmrtne ostatke svih žrtava na vječno počivalište.

Za one koje uspijemo identificirati ili ustvrditi otkuda su, u suglasju s njihovim obiteljima i lokalnom zajednicom dogovaramo pokop posmrtnih ostataka u grobnicama na tim lokalitetima, kao danas ovdje u Otočcu.

Za sve naše neidentificirane žrtve, kojih je nažalost previše, podržavamo inicijativu biskupa Bogovića o izgradnji svehrvatskog groba, poglavito za žrtve ekshumirane u grobištima izvan Hrvatske poput nedavno otkrivenih u Sloveniji.

I ovom prigodom zahvaljujem svima vama koji ste dali svoj doprinos kako bi ove žrtve napokon bile dostojno pokopane, a članovima njihovih obitelji izražavam najdublju sućut“, rekao je ministar Medved.

Zaključno, ministar je istaknuo imena žrtava: „Kao što je trajno zapisano na spomen-ploči: ovdje u miru Božjem počivaju žrtve komunističkog režima ubijene u rujnu 1946. godine na Tupalama:

ILIJA KOSTELAC
FRANJO LADIŠIĆ zv. FRANCEL
MILE ŽAGROVIĆ
MANDICA BODLOVIĆ rođ. Žagrović
JOSIP BUKOVAC
KATA BANIĆ rođ. Vašarević
FRANKA TONKOVIĆ zv. CUKA
MANDICA OREŠKOVIĆ rođ. TONKOVIĆ
FRANJO BRAJKOVIĆ
JURE ŠIMUNIĆ
LJUBA BANIĆ
FRANJO OREŠKOVIĆ zv. ŠIŠ
i još tri osobe čiji identitet nije utvrđen.

Neka im je laka hrvatska zemlja!“, poručio je ministar.

Danas pokopane žrtve Drugog svjetskog rata su civili podrijetlom iz Otočca, Ličkog Lešća, Sinca i Hrvatskog Polja ubijeni 16. rujna 1946. godine.

Prema navodima iz istraživanja zaključeno je kako žrtve ubijene po nalogu tadašnje lokalne OZNA-e. Podvrgnuti su mučenju te su odvedeni na područje Sinca gdje su i streljani bez prethodnog suđenja.

Kosti žrtava ležale su u jami sve do 2013. godine, kada je provedena ekshumacija i zbrinjavanje posmrtnih ostataka, ali na način koji nije bio prihvatljiv obiteljima žrtava.

Stoga je Ministarstvo hrvatskih branitelja u srpnju ove godine provelo reekshumaciju, a potom i DNK analizu posmrtnih ostataka, i to u koordinaciji s nadležnim tijelima te u suradnji s lokalnom zajednicom i obiteljima žrtava.

Nakon re-ekshumacije, pristupilo se pregledu posmrtnih ostatka na terenu radi utvrđivanja konačnog broja osoba prisutnih na slučaju, a prvo su pregledane sve vrećice s lubanjama s kojih su izuzimani uzorci za DNK analizu. Antropološki pregledom je napravljena procjena doživljene starosti i spola preko makro morfoloških karakteristika na lubanjama te su zabilježene eventualne dentalne specifičnosti.

Odvojene su i bočne kosti kako bi se provjerio raspon doživljenih godina. Nedvojbeno utvrđeno kako se radi o 15 osoba, i to deset muškaraca i pet žena, uglavnom u dobi od 20 do 40 godina, dok su tri osobe starije od 45-50 godina.

Uspješno je identificirano pet osoba, a prema prikupljenim saznanjima međuresornih službi potvrđen je identitet još sedam osoba, dok su tri osobe neidentificirane.

Današnjim dostojanstvenim pokopom, nakon toliko godina, žrtve će počivati u miru, a njihovi članovi obitelji imaju mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću.

 

Izvor / Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close