VijestiEuropa

Održan Godišnji događaj projekta RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih

GTF – Inicijativa za održivi rast održala je u Kulturno-informativnom centru Gospić godišnj događaj projekta RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih.


Riječ je o projektu koji je financiran u iznosu 4,05 milijuna eura od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih. Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a osim u Hrvatskoj projekt se provodi i u Bugarskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. Partneri u Hrvatskoj su Grad Gospić, FEMA i Factory, a važno je napomenuti da je ovo jedini od 26 projekata kojemu je nositelj hrvatska udruga.

Događaju su nazočili izaslanica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije RH Natalija Laštro, ličko-senjski župan Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, direktorica Feme d.o.o. Dragica Jerkov, brojni čelnici gradskih i županijskih odjela i institucija, civilnoga sektora te ostali dionici s područja Ličko-senjske županije.

U svom obraćanju načelnica Sektora za EU programe i međunarodne financijske mehanizme MRRFEU Natalija Laštro izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem na godišnjem događaju projekta koji je usmjeren na jednu od najznačajnijih i najranjivijih skupina društva, a to su mladi između 18 i 29 godina.

Župan Petry u ime Ličko-senjske županije pozdravio je ovaj projekt, koji potiče mlade da se okrenu poduzetništvu odnosno samozapošljavanju. Naime, glavni je cilj projekta pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt razvija inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni i nisu u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija.

Koordinatorica projekta i predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast Mary Ann Rukavina Cipetić govorila je o korisnicima projekta i napretku koji je ostvaren u odnosu na prošlu godinu po svim pokazateljima – educiranju, mentoriranju, (samo)zapošljavanju i osnivanju nekog poslovnog oblika. Predstavila je inovativnu mobilnu aplikaciju Explore Lika koja je dostupna za Android i IOS uređaje, platformu Start.cro, koja služi povezivanju novoosnovanih poduzeća i donatora, Pokazni permakulturni regenerativni perušićki povrtnjak, ali i najavila pokretanje online tržnice ličkih proizvoda – Taste Lika (Okusi Liku) i pametne aeroponične farme Perušić. Bila je to prilika i za predstavljanje uspješne priče mladog poduzetnika Matea Lulića iz Perušića te predstavnika Hrvatske na godišnjem seminaru EEA and Norway Grants u Bruxellesu. Mary Ann Rukavina Cipetić istaknula je kako u radu GTF-Inicijative za održivi rast projekti nisu cilj, već sredstvo pomoću kojega se dolazi do cilja, a to je doista održivi razvoj.

Po završetku prezentacije nazočni su posjetili i RAISE Youth centar u Gospiću u Zagrebačkoj 35 u kojemu su dobrodošli svi zainteresirani za uključivanje u projekt.


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Back to top button
Close