Grad ZagrebKulturaIzdvojeno

Odlučeno je: Rušit će se i sjeverni toranj zagrebačke katedrale!

Jednoglasnom odlukom statičara nakon detaljnih pregleda odlučeno je da se ipak ruši i sjeverni toranj na zagrebačkoj katedrali. Razlog je taj što prijeti urušavanje na stranu katedrale.


Sjeverni toranj bit će uklonjen do razine do koje se srušio i vrh južnog tornja“, potvrdio je tu informaciju monsinjor Ivan Hren za Jutarnji list.

Donesena je odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 metara kubičnih kamena i teži oko 30 tona. Upotrijebit će se dizalica koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu.

Nakon potresa, statičari koji su se popeli do mjesta gdje su se vidjela oštećenja na prvi su pogled konstatirali da je došlo do pomaknuća katedrale od oko pet centimetara.

Na snimljenim fotografijama uočena su određena oštećenja na kamenim elementima sjevernog tornja.

Nakon pregleda video snimaka iz drona potvrđena su znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja u subotu zaključak statičara članova naše stručne komisije i kolega iz radne skupine bio je nažalost jednoglasan – treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale!”, zaključili su na Kaptolu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close