NovacVijesti

Od danas skuplje cigarete, alkohol i sokovi

Doba korone već je nemjerljivo promijenilo naše živote, a od danas će neki dobiti još malo i po džepu


U vrijeme izolacije i socijalne distance zbog epidemje koronavirusa mnogi će se okrenuti zdravijem životu i prestati pušiti recimo, no neki će sigurno malo više posegnuti za porocima. Za ove druge od danas će život biti nešto skuplji jer su s prvim danom travnja na snagu stupile uredbe o povećanju trošarina na duhanske proizvode i prerađevine te alkohol i alkoholna pića pa se uskoro očekuje i poskupljenje tih proizvoda.

Riječ je u stvari o trošarinama na etilni alkohol pa bi cijene piva, vina i ostalih pića dobivenih vrenjem trebale ostati iste.

Veće su trošarine i na sitno rezani duhan i cigare, a samo trošarine na e-tekućine i dalje ostaju nula kuna.

Uvodi se i poseban porez na bezalkoholna pića ovisno o udjelu šećera. Do sada se nabezalkoholna pića plaćao samo posebni porez u fiksnom iznosu – 40 kuna po hektolitru, a po novome će ovisiti i o volumenu i sadržaju šećera, taurina i metil-ksantina.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je prilikom donošenja uredbi kako cigarete ne bi trebale poskupjeti za više od dvije kune po kutiji, alkoholna pića po litri između dvije do tri kune, a bezalkoholna do jedne kune.

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, poskupljenje bi moglo nastupiti unutar tjedan dana od stupanja na snagu uredbi o većim trošarinama.

Samo bi povećanje trošarina da duhan i duhanske proizvode proračunu ove godine trebalo donijeti dodatnih 400 milijuna kuna dok bi od većih trošarina na alkohol i alkoholna pića trebalo stići oko 30 milijuna kuna. Od posebnog poreza na bezalkoholna pića država će dobiti dodatnih 64 milijuna kuna.

Od danas jeftiniji plin

Dobra je vijest da od danas pojeftinjuje plin, iako je eto sezona grijanja ionako pri kraju.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba već je najavila da cijene smanjuje za 5,3 posto.

Tako će kućanstva na području Zagreba od danas plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 – s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

I ostali opskrbljivači plina na hrvatskom tržištu s početkom travnja snizit će cijene plina za kućanstva, a samo smanjenje, kao i nove cijene, ovise od opskrbljivača do opskrbljivača te se, prema informativnim podacima s internet stranice Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kreće od 40-ak do najčešćih oko 160 kuna.


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close