Tehnologija

Od 2017. godine moći ćete otvoriti biznis preko interneta

Prema Direktivi o uslugama Europske unije, od 1. siječnja 2017. svi građani koji žele otvoriti bilo koji oblik uslužnog biznisa, od kafića do revizorske kuće, turističke agencije i škole, to će moći obaviti preko interneta, piše poslovni.hr.


U Hrvatskoj će to moći učiniti i svi ostali građani EU. Dozvole za rad dobivat će odmah, bez dodatne birokracije i papira.
Ministarstvo gospodarstva potvrdilo je tom portalu da Hrvatska prema obvezama koje je preuzela iduće godine mora uspostaviti informatičku infrastrukturu i procedure, pripreme su već počele kroz državni projekt “poslovnog pretinca”, centralizirane elektronske usluge za poslovne korisnike.

Sporno pitanje javnih bilježnika
Preko online servisa trebala bi se obavljati sva komunikacija poduzetnika i državne administracije tako da će, piše poslovni.hr, on biti i arhiv službenih dokumenata koji će se moći koristiti, primjerice, za javne natječaje kako bi se smanjila opterećenost poduzetnika birokracijom. Pojednostavila bi se preregistracija djelatnosti, tako da će se promjene moći pratiti u realnom vremenu.

Poslovni pretinac počet će rad do kraja godine s aplikacijom e-Obrt preko koje će se moći obaviti sve za registraciju obrta. Moguća prepreka razvoju efikasnijih servisa je sadašnji zakonski ustroj u kojemu su registracija tvrtki i Sudski registar pod Ministarstvom pravosuđa koje ne želi predložiti izmjene zakona koje izbacuju javne bilježnike iz igre, odnosno ujednače praksu s EU gdje se za osnivanje tvrtki ne traži ovjera kod javnog bilježnika.


Tekst: telegram hr

Slika: wikimedia commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close