VijestiTech

Od 1. travnja u cijeloj Hrvatskoj poskupljuju struja i plin, ali to je samo početak novog vala poskupljenja

S prvim danom travnja raste i cijena struje za poduzetnike, a sve je izvjesnije da će ona poskupjeti i za građane. I tu rastu cijena nije kraj.


Od 1. travnja rastu cijene struje i za poduzetnike i to do 35 posto. Iako odluka još nije donesena, sve je izvjesnije da će od ljeta i građani struju plaćati skuplje.

”Koliki će točno biti rast valja vidjeti, ali svaki rast preko pet posto sigurno je udar jer onda će to lančano krenut”, rekao je Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske. Zbog vraćanja povratne naknade poskupjet će mlijeko i mliječni proizvodi, dječji sokovi do dva decilitra, ali od iduće godine, piše Poslovni dnevnik.

Poskupljenjima tu nema kraja, zbog ulaganja u nove spremnike građane čekaju i veće cijene odvoza otpada. Za nekoliko dana račun za plin za oko 300 tisuća Zagrepčana i onih koji žive u okolici bit će dvadesetak kuna viši. Prosječna potrošnja plina za kućanstva prošle godine bila je 960 m3, a račun za cijelu godinu iznosio je 2.874 kune. Od 1. travnja za istu količinu platit će se 3.078 kuna.

”Na nivou mjeseca to je povećanje od 19,7 kuna što kad se zbroji cijela godina ispadne dvjestotinjak, 230 kuna”, kazao je Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb za RTL. Cijena kilowat sata u Osijeku penje se s 28 na 30 lipa, dok će stanovnici Primorsko-goranske županije račune za plin mjesečno plaćati oko 20 kuna više.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Poslovni dnevnik | Foto: Facebook/Gradska plinara Zagreb

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close