Lifestyle

Od 1. travnja obvezna prijava klanja svinja za vlastite potrebe

Novim Pravilnikom o obveznom označavanju i registraciji svinja, koji stupa na snagu 1. travnja 2020. godine, uz ostalo se radi prevencije pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj uvodi obveza prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.


Inače, u mjesecu kolinja u Hrvatskoj je zaklano čak 16.000 svinja manje nego godinu prije. Proizvođači svinjetine ističu brojne probleme s kojima se susreću jer upravo su u prosincu trebali zaraditi novac za godišnju proizvodnju.

Iako imamo potencijal ne samo za vlastitu proizvodnju već i za izvoz, Hrvatska je najveći uvoznik svinjetine u Europskoj uniji. Nažalost, probleme nemaju samo svinjogojci.

Proizvodnja govedine u prosincu je rasla za više od tisuću grla, proizvodnja peradi bilježi porast od oko 130.000 komada. No svinja je u klaonicama u istom mjesecu manje i to za čak 16.000. Razlog? Strah od afričke svinjske kuge.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close