Tehnologija

Od 1. svibnja nova pravila za teleoperatere

Od prvog svibnja niti jedan bon za mobitel neće vrijediti kraće od tri mjeseca. Oni koji se najčešće troše, bonovi od 55 kuna, ovisno o operateru, sada vrijede od 60 do 75 dana, a jeftiniji od tri do 10 dana. Kako će mobilni operateri reagirati na ta nova pravila igre koja im je propisala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM, za sada se još ne zna. Građanima koji imaju 4,5 milijuna aktivnih mobitela u zemlji, od čega ih je 55,5 posto ili 2,47 milijuna “bonaša”, bez pretplatničkog odnosa, to bi moglo koristiti.


U Tele2 koji nudi bonove od 27,50 kuna u trajanju 10 dana i 55 kuna od 75 dana poručili su da u ovom trenutku nisu donijeli poslovnu odluku o izmjenama trajanja određenih vrsta bonova što vrijede kraće od 90 dana. Iz Vipneta, koji u ponudi ima bonove koji traju tri dana za 16,50 kuna, osam dana za 33 kune i bon od 55 kuna koji traje 60 dana, još su nam manje toga rekli, osim što vjeruju da će se na kraju raditi o dodatnoj pogodnosti za njihove korisnike koji su račun nadoplaćivati manjim iznosima bonova.

Oba su operatera istaknula da ova odredba neće utjecati na mobilne tarife koje nude za korisnike bonova bez preplate, iz Vipneta vele da HAKOM-ov pravilnik ne regulira izravno tarife s mjesečnom nadoplatom bona, a iz Tele2 poručuju da tarife za korisnike bonova ostaju nepromijenjene.

U HAKOM-a kažu da su Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga propisali minimalno trajanje bona na 90 dana, što ne sprečava operatore da za određene bonove stave dulji rok. Ističu da navedena odredba nije povezana s trajanjem tarifa, odnosno operator sam određuje vrijeme trajanja tarifa.

Nisu ovo jedine novosti, od prvog svibnja HAKOM propisuje da će svaki korisnik koji je pretplatnik nekog operatera moći zatražiti otključavanje svog mobitela iz mreže, dok će oni koji su kupili mobitel u “bonaškom” paketu to isto dekodiranje moći zatražiti nakon godine dana uz predočenje računa za kupljeni mobitel. Operateri će na zahtjev korisnika morati iz svoje mreže otključavati i USB stikove za internetske veze.


 

Izvor: icv / www.hr.n1info.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close