VijestiEuropaZdravlje

Objavljene nove upute za ugostiteljske objekte, evo tko i kako može raditi

U 11 TOČAKA

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer civilne zaštite danas su objavili preporuke za razne gospodarske grane sukladno jučer predstavljenim fazama popuštanja mjera, javlja hrturizam.hr


Među ostalim, ažurirana su pravila i upute za rad ugostiteljskih objekata.

Prema novim preporukama dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objekti i objekti jednostavnih usluga uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti na način kako slijedi:

 1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

 2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrataobjekta.

 3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanjarazmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.

 4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

 5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.

 6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac napult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

 7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

 8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze ividljiva mjesta.

 9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da suodvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

 10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila ohigijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

 11. Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju sepoštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close