Ličko-senjska županijaPolitika

Obilježavanje 26. godišnjice napada na Gospić i Bilaj

U znak sjećanja na uspješnu obranu od srbočetničkih napada, Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj upriličit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća, služit će se i Sveta misa za sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata koje su svoje živote položile za slobodnu Hrvatsku.


Podsjećamo da su prije 26. godina, u noći 29. kolovoza 1991.godine, prve ratne granate pale na Bilaj i Gospić. Svake godine obilježava se taj dan, tako će biti i sutra, 29.kolovoza. U 16:30 biti će upriličeno polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim pripadnicima HV-a sa riječkog područja, a nakon toga kod Centralnog križa na Groblju u Bilaju. Spomen je to na žrtve koje je za slobodu ove zemlje dao Bilaj i susjedna sela,ali i na žrtvu koju su ljudi izvan ovoga područja dali za Hrvatsku. Spomen je to na branitelje iz Rijeke koji su iz svog mirnog grada ne razmišljajući, došli braniti Bilaj, Liku, Gospić i Hrvatsku, a njih 6 u samo jednom danu, 14.prosinca 1991.godine položilo je život u Bilaju za slobodnu Hrvatsku.

A u Bilajskom groblju, uz veliki spomenik, sjećamo se tristotinjak žrtava komunističkog režima i četničkog divljanja po ovom dijelu Like od 1945-1991.godine. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod pećine Svetoga Stjepana, iza mjesne crkve biti će služena Sveta misa. Upravo je ta pećina bila i kuhinja i spavaonica, ali i crkva gdje su se Bilajčani okupljali, molili, služili Svete mise.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close