Lifestyle

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Dana 17. listopada Odlukom Ujedinjenih naroda obilježava se diljem svijeta Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha je njegova obilježavanja različitim se akcijama solidarizirati s ljudima širom svijeta koji žive u siromaštvu.


Siromaštvo je globalni problem današnjice. Nažalost, ni Hrvatska nije izuzetak od crne svjetske statistike i svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko godina, uslijed raznih ekonomskih kretanja i nestabilnosti diljem svijeta, i Hrvatsku zahvatio rast broja siromašnih osoba. Činjenica je da siromaštvo ne poznaje granice dobi, spola, vjere ili regije. Podaci pokazuju kako se broj djece u Republici Hrvatskoj, koja ovise o socijalnoj pomoći, unazad dvije godine povećao za 10%. Više od 50% umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne mirovine. Nažalost u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koji ostaju bez posla ili rade, a ne primaju plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu.

Svjesni razmjera siromaštva u Hrvatskoj Vlada Republike Hrvatske je borbu protiv siromaštva postavila kao prioritet svog djelovanja. Kroz svoje programe teži sastaviti konkretne mjere kojima bi se osigurali minimalni životni standardi najugroženijeg dijela stanovništva i spriječila nova pojava siromaštva i socijalne isključenosti, s ciljem dugoročnog unaprjeđenja kvalitete života najranjivijih skupina u Republici Hrvatskoj.

U ožujku 2014. godine donesena je Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014.-2020.), a u prosincu 2014. i Program provedbe Strategije. U sklopu Programa definirane su mjere i aktivnosti usmjerene na borbu protiv siromaštva, kao i nositelji ključnih strateških područja. Dana 03. rujna 2015. godine Vlada Republike Hrvatske je Zaključkom prihvatila Izvješće o provedbi mjera za 2014. godinu, koje sadržava informacije o realiziranim aktivnostima planiranih mjera za navedenu godinu, a prema parametrima zadanima u Programu.

Ministarstvo je dosadašnjim zalaganjem značajno unaprijedilo sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj, te je nizom reformi koje je provelo i koje su u tijeku dalo značajan doprinos sustavnoj skrbi za siromašne građane. I u ovim ekonomski teškim vremenima Ministarstvo će i dalje nastaviti sustavnu skrb prema najpotrebitijim građanima Republike Hrvatske. Pozivamo sve građane da zajedničkim zalaganjem promičemo zaštitu prava svih ljudi, zalažimo se za pravednost i solidarnost i svojim svakodnevnim ponašanjem uvažavajmo različitosti kako bi svi bili dionici u procesu željenih promjena, kako na osobnoj tako i na široj društvenoj razini.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: mspm.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close