Izdvojeno

Novi skandal u Gornjem Kosinju: Posmrtni ostaci umjesto u grobnici završili su u štaglju

Više od pola godine ljudske kosti umjesto pod zemljom stajale su u iznajmljenom štaglju. Da dobro ste pročitali. Tvrde to za RTL svjedoci bizarne priče iz Gornjeg Kosinja, koji su već ranije upozoravali da su im pokojnike bagerima vadili iz grobova i razbacali im kosti. Pogrebno poduzeće sve negira, a priču i dalje prati Goran Latković.


Posmrtni ostaci Kosinjana umjesto u grobnici završili su u štaglju, tvrde to mještani Gornjeg Kosinja. Snimili su pogrebnike, uvjereni kako su u kutijama bile kosti. Iz štaglja su ih prevezli u zajedničku grobnicu.

“Ustanovili smo da iz Donjeg Kosinja voze kutije s kostima u Bakovac u grobnicu. Nakon 7 mjeseci sto je iskopano voze iz nečijeg štaglja u grobnicu. Sumnjivo je to sve”, kazao je Josip Pintarić.
Kosti su ekshumirane s groblja u Gornjem Kosinju, jer je plan potopiti selo zbog akumulacijskog jezera za hidroelektranu. RTL je prvi objavio šokantne snimke razbacanih ljudskih kostiju nakon što su bageri otišli, a ovo je sada nastavak.
Nakon RTL-ovog otkrića institucije su prebacivale odgovornost jedna na drugu, a županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je izvide.
Peru Jurčevića, župnika, s RTL-a su pitali je li se žurilo s ovim kostima? Što misli zašto su baš sad to radili?
Ja bih to s tim povezao, ajmo reći to da su saznali ili dobili informaciju da će se ići ispitivati svi detalji i da su shvatili da bi se mogli naći u problemima ukoliko oni doznaju da su u privatnoj kući”, kazao je.
A ovo je zajednička grobnica, gdje su kosti od početka trebale i biti. Prša tvrdi: “Nemoguće je da su preko 1000 ljudi smjestili u ovaj prostor, to je nemoguća misija.”
Direktor komunalnog poduzeća u Perušiću Mihael Kurteš kaže da su prije mjesec dana završene nove kosturnice, ali ne zna gdje su kosti skladištene dok su radovi trajali:
Ja ne znam kako je to moguće, ako se i desilo. Mi smo taj posao dali pogrebnom poduzeću na javnom natječaju. Oni su preuzeli kosti nakon ekshumacije. Ukoliko se tako nešto ispostavi, a tu su nadležne institucije da to utvrde, onda mi možemo raskinuti ugovor ili uzeti garancije koje su oni nama dali kod banke.”
U pogrebnom poduzeću kažu da je ova kuća služila za smještaj pogrebnika. Štagalj je bio skladište za prazne kutije u koje su pakirali posmrtne ostatke. Tvrde, kosti u štaglju nisu ostavili:
Na navedenoj lokaciji obavljaju su se po potrebi nužne radnje evidentiranja, zatvaranja, pakiranja i označavanje posmrtnih ostataka nakon ekshumacije, u svim vremenskim prilikama nismo imali potrebne uvjete niti mogućnosti da navedene poslove uvijek obavimo na lokaciji ekshumacije.”
Pogrebnici kažu da su ove snimke nastale na dan kad su prevozili prazne lijesove. Mještani tvrde da su im pogrebnici htjeli uzeti mobitele, dok su ih snimali kako bi potvrdili svoje sumnje da su kosti smještene u štaglju.
Pintar: “Oni su išli iz suprotnog smjera prema nama kombijem, prepriječili su nas, htjeli su izazvati sudar. Mi da se ne sudarimo, ja sam se maknuo s ceste u travu, on je izletio iz auta, Aračić i još jedan, i htjeli su nam prisilno uzeti mobitele.”
Nakon svega mještani Kosinja su ljuti i zbunjeni, ne znaju gdje su kosti njihovih pokojnika. Niti hoće li im svijeću paliti na groblju, na zajedničkoj grobnici ili možda u štaglju.

Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: RTL screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close