Tehnologija

Novi opasni virus skriva se od antivirusnih programa

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako se pojavio novi opasan virus Rombertik koji krade osobne podatke korisnika računala i koristi različite metode kako bi se ‘sakrio’ od antivirusnih programa te čak pokušava ‘uništiti’ računala.


Riječ je o jedinstvenom virusu koji prati alate za analizu virusa i malwarea te, ako postoji opasnost da bude otkriven, Rombertik briše određene ključne datoteke s računala zbog kojeg se ona konstantno restartaju te je jedini način da se ovaj problem riješi reinstalacija Windowsa. Reinstalacijom korisnici mogu izgubiti brojne važne datoteke, zbog čega je iznimno važno stalno backupirati sav/najvažniji sadržaj s računala na vanjske diskove ili u oblak.

Sigurnosni stručnjaci iz Cisca Ben Baker i Alex Chiu kažu kako se korisnici mogu zaraziti ovim virusom ako otvore privitak u phishing porukama, odnosno prevarantskim porukama/mailovima za koje se čini da dolaze iz nekog ‘sigurnog’ izvora. Kada zarazi računalo, virus krade sve podatke koje korisnici upisuju na internetske stranice te cijelo vrijeme provjerava antivirusne programe, odnosno da li oni analiziraju računalo te, u slučaju analize, pokušat će izbrisati Master Boot Record (MBR) sistemsku datoteku, čime će započeti konstantno ‘restartanje’ računala. ‘Virusi poput Rombertika veoma su rijetki’, komentirao je za BBC sigurnosni stručnjak Graham Cluley te je dodao da su takvi virusi dizajnirani kako ‘ne bi privlačili pažnju’, već im je cilj u tišinu skupljati podatke i krasti informacije što duže vremena.


Tekst: zimo.dnevnik.hr

 

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close