Scena

Novi nastavak “Mad Maxa” stigao u kina

Nakon godina i godina problema i prepreka, ovog je četvrtka novi nastavak “Mad Maxa” stigao u kina.


A otkad su ga kritičari, novinari, ali i publika, imali priliku vidjeti, internet je zatrpan hvalospjevima za ovaj reboot Georgea Millera. “Mad max: Fury Road” zaradio je doduše “samo” 16,6 milijuna dolara prvog dana na box officeu pa ga je nastavak komedije s Annom Kendrick i Rebel Wilson, “Pitch Perfect 2” pretekao za više od 10 milijuna, ali srećom, box office nikad nije bio mjerilo kvalitete.

Osim toga, niti originalni film iz 1979. godine nije dobro prošao kod Amerikanaca: veliku zaslugu tad je imala i nesretna sinkronizacija – australski naglasak pregažen je američkim voiceoverom u “crtićkoj” maniri. Tek su 2001. godine Amerikanci dobili službeno izdanje u kojem su mogli čuti glas Mela Gibsona u ulozi legendarnog Maxa.

U novom “Maxu”, ako vam je slučajno promaknulo, Gibsona je zamijenio Tom Hardy, a Charlize Theron nalazi se u glavnoj ženskoj ulozi. Između ostalog, film je nahvaljen zbog “fantastičnog feminističkog pristupa”, a slavna glumica na panelu u Cannesu dala je savršen odgovor na pitanje o tome je li ovo feministički film. “Znate što mislim da je još snažnije od toga? Mislim da George nije imao ‘feministički cilj’. Mislim da je film samo vrlo istinit. I skidam mu kapu zbog toga. Kad koristimo riječ feminizam, ljudi se pomalo izbezume. To je kao da nas se na neki način stavlja na pijedestal. A George jednostavno misli da su žene jednako zanimljive i kompleksne kao i muškarci. Samo kroz njegovu potrebu za iskrenošću zapravo je napravio nevjerojatno feministički film”, poručila je.

Evo što se o filmu piše:

Claudia Puig, USA Today: Iako su akcijske sekvence omamljujuće, film na uspjehu može zahvaliti većinom snažnim izvedbama Hardyja i Theron. Najbolja ženska akcijska junakinja od Sigourney Weaver u Alienu, Theron je bistra i odlučna, Furiosa obrijane glave. U ulogu je dala fascinantnu kombinaciju žestine, snage, nježnosti i težine, dok saznajemo njezinu tragičnu pozadinsku priču u posljednjoj trećini filma.

Ty Burr, Boston Globe: “Mad Max: Fury Road” nije reboot, to je snažna nadogradnja – suludo kinetički, vizualno inventivan, dramatično zadovoljavajuć derbi uništenja koji suprotstavlja patrijarhat i matrijarhat i koji će pobijediti sve ostale akcijske filmove ovog ljeta, ako ne i desetljeća. Ovo je možda najbolje što je Miller ikad napravio… I dovoljno je da vam vrati vjeru u filmove.

Todd McCarthy, The Hollywood Reporter: Novi film definitivno ima veću količinu čiste nevjerojatne akcije nego bilo koji od prethodnika, a to je vjerojatno već dovoljno informacija za potencijalnu publiku. Možda mu je dug period “kuhanja” dobro došao. Iako je jako sličan prethodnicima u gotovo svakom pogledu, u filmu se vrag skriva u detaljima… A tu je i novi glavni glumac Tom Hardy koji je toliko savršena zamjena za Mela Gibsona da jednostavno ne želite ni razmišljati da je možda mogao biti netko drugi u toj ulozi.

Chris Nashawaty, Entertainment Weekly: Kad probavite Millerovu orgiju ludih akcijskih scena (a one su tako dobre) priče je prilično tanka… Ono što je stvorilo od “Mad Maxa” takav klasik nije bila samo nabrijana akcija servirana s bolesnim osmijehom, nego i metaforička dubina. Novi film je, žao mi je što to moram reći, samo još jedan ljetni akcijski film (iako prekrasno snimljen). Na kraju, cesta Mad Maxa možda jest bijesna, ali ipak ne vodi nikamo.

A.O. Scott, The New York Times: Jako puno zabave i uzbuđenja, veliki film koji je i nepretenciozan i ne boji se poslati poruku. U danima “Thunderdomea” Tina Turner je pjevala “We don’t need another hero”. To je danas istina više nego ikad, pogotovo u ljetno vrijeme blockbustera. A “Mad Max: Fury Road” je ujedno i skroman i nesalomljiv, nema tu konvencionalnog herojstva, u smislu superheroja. Ali ima revolucije.

Peter Travers, Rolling Stone: “Mad Max: Fury Road” koji se dugo kuhao je divlji nabrijani film koji će vas pregaziti, epska potjera koju je omogućio budžet od 150 milijuna i Millerova neosporiva genijalna vizija. Ima li ova vožnja niz Fury Road uvijek smisla? Ne baš. Pa što? Samo to prigrlite.


 

Tekst: index
Foto: screenshot YouTube


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close