ZdravljeIzdvojeno

Nova pravila za karantenu: Nakon cijepljenja više nema izolacije, ali postoje izuzeci

PREPORUKE HZJZ-A

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nova pravila za izolaciju, odnosno karantenu kod zaraze koronavirusom. Prema njima, nakon cijepljenja više se ne mora ići u izolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se odsad cijepljenje smatra preboljenjem.


Preporučuje se testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s izrazito osjetljivim skupinama. S obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, nema potrebe navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba, navodi HZJZ.

Zaraza novim sojevima

Izuzetno, ako se na temelju anamneze ili rezultata screening testa za nove varijante, posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana.

Trenutno se to odnosi na tzv. UK, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u tijeku, pokaže da je britanska varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene se neće odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante.

Ljudi koji su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu cjepiva ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome (osim ako su imunokompromitirane i rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, a u tu svrhu koristi se PCR test).

Više o preporukama HZJZ-a pročitajte OVDJE

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close