GackaKontinentVijestiTurizam

Njihovu pizzu smatraju najboljom u Lici, turisti hrle samo zbog nje: ‘Stižu ponude za franšizu‘

Ličko-senjska županija dom je čak dvaju nacionalnih parkova, Sjeverni Velebit i Plitvička jezera.


Dok je prvi raj za planinare i željne avantura na vrhovima, drugi je spoj kristalno čistih modro-zelenih jezera te impresivne flore i faune. Iako se Plitvička jezera s pravom nazivaju biserom Like i Gorskog kotara, ovo područje skriva još jedan dragulj – dolinu rijeke Gacke. Kroz ovaj kraj obično prolazimo kad putujemo na more, no on je puno više od usputne stanice prema jugu.

Jedno od mnogih impresivnih mjesta u dolini Gacke, koje ne valja zaobići, su Vrila Gacke. Najznačajnije je Majerovo vrilo u mjestu Sinac, gdje je smješten Info centar u kojem možete saznati sve o povijesti tradicionalnog mljevenja brašna i vidjeti ga uživo.

Svi posjetitelji mogu kupiti brašno samljeveno na starinskim kamenim mlinovima ili točno preko puta mlinova probati po mnogima najbolju pizzu u Lici. U maloj obiteljskoj pizzeriji Ruspante peče se pizza napravljena upravo od brašna samljevenog starinskim postupcima koje je dugotrajnije i zdravije. U sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice „Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!“, vlasnik pizzerije Ante otkrio je da su sve namirnice koje koristi u restoranu isključivo domaće, ličke i sezonske poput povrća, autentičnog sira škripavca i pastrve iz Gacke. Iako mu stižu ponude za franšizu, Ante ih zdušno odbija jer smatra da ovako održava svoju priču u skladu s ekološkim procesima i odaje poštovanje tom kraju.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close