Scena

Nikola Tesla je bio gay? Udruga Flamingo obilježila odlazak “homoseksualnog genija”

Danas je 71. obljetnica smrti velikog ličkog genija – Nikole Tesle. Umro je u New Yorku, ali dio svog mladog života proveo je u Lici, točnije u Smiljanu.

Smiljan i Lika i dan danas su posebno ponosni na najvećeg svjetskog inovatora zbog kojeg postoji električni svijet u kojem živimo. Memorijalni centar “Nikola Tesla” od posebnog je značaja u Ličko-senjskoj županiji. Turistička atrakcija s velikim potencijalnom tek će reći svoje s godinama. Multimedijalni centar i sadržajni posjet jedne su od velikih prednosti ove lokacije.

S obzirom na današnji dan i obljetnicu, diljem zemlje i inozemstva obilježava se sjećanje na Teslu. Međutim, na mail nam je danas stiglo Priopćenje koje nas je u najmanju ruku šokiralo. Udruga “Flamingo” obilježila je dan uz tvrdnju da je Nikola Tesla bio homoseksualac. Priopćenje prenosimo u cjelosti.


 

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu 1856. godine, a umro je u New Yorku prije točno 71. godine, 7. siječnja 1943. Teslu se danas posve opravdano smatra jednim od najvažnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva, s obzirom na njegova otkrića i izume u području elektrotehnike, od čega je najpoznatije izmjenična struja koju i danas svi koristimo. O Teslinom ugledu svjedoči uostalom i kip na kraju zagrebačke  Tesline ulice, dok se njegova izjava o ponosu srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom često citira.

No, ono što se u vezi Tesle desetljećima skrivalo i o čemu se samo šaputalo jest činjenica da je Nikola Tesla bio u svojem ljubavnom životu usmjeren na muškarce. Kao što se kroz stoljeća prešućivala homoseksualnost mnogih povijesnih velikana, od Aleksandra Velikog do Michelangela, tako je i Tesla žrtva te historijske homofobije, čiji je cilj doprinos lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans i drugih rodno i seksualno nekonformiranih napretku čovječanstva učiniti nevidljivim.

Zbog toga je Udruga Flamingo danas položila vijenac pred kip Nikole Tesle u Zagrebu: jer želimo obilježiti postojanje jednog homoseksualnog genija, koji je svojim radom zadužio sve ljude svijeta. Nema ništa sramotno ili nedolično u Teslinoj homoseksualnosti, kao ni činjenici da je volio nekoliko muškaraca tijekom svojeg života, o čemu jasno svjedoči nagrađivana biografska knjiga ‘Tesla – izumitelj električnog doba’ profesora povijesti i tehnologije na Sveučilištu Virginije W. Bernarda Carlsona.

Tesla nije bio samo izumitelj i fizičar, nego i veliki sanjar i idealist, koji se uvijek nadao kako će njegovi izumi pomoći da se stvori jedan pravedniji svijet. Stoga je ovo polaganje vijenca prilika da se barem jednom simboličnom gestom pokuša ispraviti nepravda koja je učinjena Nikoli Tesli kao gej muškarcu, čije su se ljubavi dugo vremena zataškavale i pogrešno interpretirale.

Neka vječno živi slobodna gej ljubav i neka vječno živi genij Nikole Tesle!


 

Koji je vaš komentar na ovu tvrdnju i obilježavanje od strane udruge “Flamingo”?


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close