Tehnologija

Nije moguće obrisati sve podatke s Android uređaja

Ako ste nedavno prodali svoj Android uređaj velike su šanse da su vaše poruke, emailovi i fotografije i dalje na uređaju, bez obzira na to što ste obrisali memoriju. Nova studija istraživača sa Sveučilišta u Cambridgeu pokazala je factory reset ne briše sve podatke s Android uređaja. Ponekad većina podataka ostane na uređaju.


Tržište rabljenih smartphoneova je ogromno, a prema procjenama 600 milijuna uređaja podložno je problemu da se ne izbrišu svi podaci, piše CNN Money.

S većine uređaja uspješno vratili podatke

Istraživači su testirali 21 mobitel raznih proizvođača Googlea, Samsunga, HTC-a, LG-a, Motorole i Samsunga. Na svakom uređaju su uspjeli povratiti SMS poruke, korisnički Google račun i poruke s aplikacija poput Vibera i WhatsAppa. Na 80 posto uređaja uspjeli su doći do dijela mailova. Obrisani nisu bili ni tokeni za pristup društvenim mrežama, a ponekad su na telefonu ostale fotografije i video sadržaji.

Neki modela istraživanih modela bili su HTC One, HTC Sensation XE, Motorola Razr I, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy S Plus i drugi. Istraživači kažu da je najbolje rezultate imao Nexus 4, ali da ni on nije bio bez nedostataka. Svaki telefon je patio od drugačijih problema. HTC One, primjerice, nije obrisao SD karticu, na kojoj su bile fotografije, čak ni kada su slijedili HTC-ove upute za brisanje.

Nema garancije da je sve izbrisano

Dio krivice za to leži na Googleu koji proizvodi Android softver, ali istraživaći krive i proizvođače mobitela zbog sporosti i manjka nadogradnji. Upozoravaju da nikad ne možete biti sigurni da ste obrisali sve podatke s Android uređaja. Kažu da ne pali ni ručno brisanje svake poruke ili fotografije jer je flash memoriju koju ti uređaji koriste iznimno teško obrisati.

Jedni kao sigurnu alternativu spominju zaštitu svih podataka lozinkama, ali to komplicira potencijalnu prodaju uređaja. Dok drugi kao najsigurnije rješenje predlažu drastične mjere uništavanja mobitela nakon što ga prestanete koristiti.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close