Scena

Nestala je Louvreova staklena piramida

Modernistička staklena piramida koju je u dvorište stoljetnog Muzeja Louvre 1989. postavio kinesko-američki arhitekt I. M. Pei dugo je bila trn u oku Parižana i posjetitelja slavnog muzeja. Piramida je s vremenom postala jedno od obilježja muzeja, a 27 godina nakon postavljanja priznati francuski ulični umjetnik JR učinio je da ona ponovno nestane


Za ovaj trik, svojstveniji iluzionistima nego umjetnicima, JR je prekrio pročelje piramide ceradom na kojoj je otisnuo crno-bijelu fotografiju dijela palače Louvre koju piramida inače zaklanja. Odudaranje tonova, crno-bijelih na ceradi od sepija tonova građevine, umjetnik je u maniri filmskih flešbek scena sugerirao 27-godišnji vremenski skok.

Razlog prekrivanja piramide, koje je naručio pokojni francuski predsjednik François Mitterrand, JR je objasnio u intervjuu objavljenom na web-stranicama Louvrea.

‘Svrha moga rada je prenošenje povijesti kako bi bolje razumjeli sadašnjost, ali i pronašli odjeke povijesti u našem vremenu. Dok sam brisanjem piramide Louvre vratio u prvobitno stanje, stavio sam naglasak i na način na koji Pei učinio Louvre relevantnim u svoje vrijeme’, rekao je JR.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close