Tehnologija

Neobični špijunski uređaji koje je CIA koristila u prošlosti

Iako CIA nije poslodavac Jamesa Bonda, i oni imaju nekoliko aseva u rukavu kad pričamo o špijunskim napravama.


Ako ste ovih dana blizu Washingtona, svakako odvojite vrijeme i obiđite izložbu u CIA-inom muzeju gdje možete pogledati špijunske uređaje koje je CIA koristila u prošlosti .

Agencija je istaknula 600 od ukupno 20.000 predmeta koje su operativci koristili tijekom povijesti, izjavio je ravnatelj muzeja Toni Hiley, te je dodao da sadašnji obavještajci uvijek proučavaju stare uređaje kako bi stekli inspiraciju za stvaranje novih.

A ako slučajno niste u blizini Washingtona, evo kojih 11 uređaja nas je najviše oduševilo:

Lula u kojoj je radio

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Ova lula iz 1960-ih krije u sebi radio prijemnik. Zvuk putuje od lule preko kosti čeljusti do ušnog kanala.

Kamera koja stane u kutiju cigareta

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Minijaturni 35-mm Tessinin fotoaparat stane u kutiju cigareta. Hiley tvrdi da je CIA odabrala Tessinu jer je 1960-ih bila jedna od najmanjih i najtiših kamera.

Golub pismonoša

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Tijekom Drugog svjetskog rata, operativci bi na ptice pričvrstili te lagane kamere, pa kad bi ptica preletjela iznad mete, aparat bi fotografirao stotinjak fotografija. Ove bi fotografije bile detaljnije od onih slikanih iz zrakoplova, jer bi golubovi mogli letjeti puno niže.

Insektokopter

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Mikrofon veličine kapljice krije se u ovom lažnom vilin konjicu. Koristeći minijaturni motor, on može preletjeti 200 metara 60-ak sekundi pomoću daljinskog upravljača. To je prvi kukac korišten u špijuniranju i to davnih 1970-ih godina.

Šiljak

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Budući da je komunikacjia među agentima uvijek bila riskantna, CIA je izumila ovaj šuplji predmet u kojem su 1960-ih sakrivali dokumente i filmove. Agenti bi zaboli šiljak u zemlju na točno određenoj lokaciji, na kojoj bi ga poslije pokupili drugi agenti.

Nametljiv uređaj za detekciju

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Dizajniran kako bi se stopio sa zemljom, ovaj uređaj iz razdoblja Hladnog rata trebao je detektirati neprijatelje kad bi bili na 300 metara udaljenosti. Jednom kad bi osjetila vibracije, ugrađena antena bi odaslala upozorenja agentima, pomoću radijskih signala.

Kodirani puder

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Ako namjestite ogledalo pod točno određenim kutem, ovaj kompaktni puder otkriva tajni kod.

Kompas-povećalo američke vojske

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Za razliku od drugih, normalnih kompasa, ovaj sadrži povećalo na pozadini kao i dio koji svijetli u mraku. Američka vojska koristi ove kompase od 1950-ih godina.

Charlie – robotska riba

Tajni špijunski uređaji CIA-e

1990-ih, CIA je razvila Charlieja čiji je posao prikupljanje podvodnih signala iz neprijateljskih brodova. Radi na daljinski upravljač, a u tijelu ima mikrofon, dok upravlja repom.

Ručna bušilica

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Koristeći ovaj set alata, agenti bi bušili rupe u zidovima od cigle u kojima bi sakrivali mikrofone za prisluškivanje krajem 1950-ih. Kako bi ih koristili, morali bi bazu uređaja prisloniti na trbuh, dok bi ručno vrtili bušilicu.

Šuplji srebrni dolar

Tajni špijunski uređaji CIA-e

Iako možda djeluje kao obični srebrni dolar, ova mala posudica može sakrivati poruke ili filmove. Budući da izgleda kao sitniš, agenti bi ih mogli međusobno razmjenjivati bez privlačenja pažnje.


Tekst: express.hr

Foto: CIA museum
 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close