Tech

NEMA VIŠE PAPIRA Zbog koronavirusa krenula nagla informatizacija državne i javne uprave

Ako je u posljednjih mjesec dana bilo ikakvih pozitivnih posljedica pandemije koronavirusa, onda je to, bez sumnje, nagla informatizacija državne i javne uprave, piše eZadar.hr.


Uzmimo za primjer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Kad su građani dosad, iz raznih razloga, HZZO-u trebali podnijeti zahtjev za naknadu plaće tijekom nesposobnosti za rad, isključivo je to bilo moguće napraviti neposrednim putem, dakle fizički dokumentaciju donijeti u Zavod, a prije toga od svojeg liječnika preuzeti dokumentaciju na temelju koje će zahtjev biti odobren.

A onda je naglo stigla pandemija koronavirusa, dobar dio Hrvatske završio u samoizolaciji – te postalo nejasno na koji će način građani ostvarivati pravo na nadoknadu plaće.

Ipak, Covid-19 i nemoguće pretvara u moguće, pa je HZZO iznašao rješenje: zbog iznimne situacije građanima je omogućeno da zahtjev sada mogu podnijeti elektroničkim putem bez predaje dokumentacije jer će je HZZO “sam preuzeti putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH”.

I priča riješena.

Komunikacija

Bez puno pompe, ulaganja, javnih natječaja ili osnivanja komisija: država je ustanovi omogućila pristup svojim dokumentima, dokazavši da se isto moglo bez puno riječi napraviti i prije.

Doduše, u HZZO-u pojašnjavaju da se brza informatizacija u ovom slučaju nikako nije dogodila “brzo i jednostavno”, nego smo imali sreću u nesreći: Zavod je i prije pandemije počeo s pripremom informatizacije postupka vezanog uz ostvarivanje prava na naknadu plaće, zbog čega je HZZO bio spreman i u ovoj situaciji.

“Ne radi se o nečemu jednostavnom jer je HZZO pripremao ovaj sustav već neko vrijeme, a prošao je i testnu fazu. Ova izvanredna situacija nije nas zatekla nespremne. Ovu praksu ćemo i nadalje provoditi, a sve u cilju omogućavanja što lakšeg ostvarivanja prava osiguranih osoba HZZO-a te unapređenja komunikacije sa svim ostalim korisnicima”, poručili su.

Isto je cijeloj državi 20. ožujka dokazala i FINA koja je građanima, zbog velikog broja njih koji su počeli raditi iz svojih kuća, odlučila ponuditi cijeli set novih usluga za korištenje na daljinu.

Pa je poslovnim subjektima, koji imaju potrebu za udaljenim potpisivanjem dokumentacije, najednom omogućeno besplatno izdavanje certifikata za napredni e-Potpis u oblaku, ali i ono puno važnije – FINA je korisnicima najednom omogućila dostavu dokumentacije elektroničkim putem, sve ono što je do 20. ožujka bilo posve neizvedivo.

Više na eZadar.hr.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close