Zdravlje

Ne unosite prljavu obuću u kuću

Iako možda ribate i perete kuću od vrha do dna svaki dan, vani nas čeka cijelo mnoštvo klica. U nedavnonapravljenoj studiji, znanstvenici sa Sveučilišta u Houstonu na 40 posto uzoraka uzetih sa kućnih pragova, našli su kontaminaciju bakterijom costridium difficile.


Nije se lako riješiti ove bakterije (kako joj i ime kaže) koju uglavnom dobivamo uzimanjem antibiotika, ali se možemo zaraziti i vanjskim putem. Neke vrste klostridijuma otporne su na antibiotike. Zaraza klostridijumom izaziva vodenasti proljev, a neki puta vodi i do teške upale debelog crijeva.

Studija objavljena u New England Journal of Medicine kaže da se godišnje ovom bakterijom zarazi pola milijuna ljudi u Americi. Zaraze su učestale po bolnicama, ali 35 posto slučajeva ipak je dobije drugdje.

Može preživjeti mjesecima

Kako clostridium difficile završava na našim vratima? Cipele se kontaminiraju iz raznih izvora, ali uglavnom od izmeta raznih životinja, uključujući i ptice.

Jednom kad spore bakterije završe na tlu mogu preživjeti mjesecima. Ako slučajno dospiju do naših usta, uglavnom se razbolimo. Rješenje je da odmah na vratima skidate cipele. A vašem ljubimcu obavezno operite nožice nakon šetnje.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close