Vijesti

Ne prestajete jesti? 5 razloga zašto smo stalno gladni

Neuobičajeno veliki apetit može biti simptom zdravstvenih problema, ali postoje i neki drugi razlozi zašto ne možete prestati jesti. Nutricionista Shauna Wilkinson objašnjava zašto ste stalno gladni.


Jedete previše ugljikohidrata

Ako navečer pojedete obrok bogat ugljikohidratima, moguće je da ćete sutra biti gladni, čak i kada jedete. Unesemo li dosta ugljikohidrata odjednom, tijelo ih ubrzo obradi i pretvori u šećer. Ovaj nagli porast šećera, osobito glukoze, dovodi do oslobađanja inzulina u organizmu. Kako sav šećer brzo ‘nestane’ iz krvi, javlja se osjećaj gladi i želja za ugljikohidratima.

Niste se naspavali

Nedostatak sna može direktno utjecati na osjećaj gladi, bez obzira na to koliko jedete. Naime, uslijed nedostatka sna u tijelu se smanjuje razina hormona leptina, koji je sprječava osjećaj gladi, a povećava se razina hormona grelina, koji potiče glad.

Dehidrirali ste

Ponekad osjećaj žeđi miješamo s osećajem gladi. Zapravo, osjećamo da organizmu nešto nedostaje i pretpostavljamo da je to glad, a u stvari nam treba čaša ili dvije vode. Voda je potrebna i kako bi stanice iskoristile nutrijente iz hrane koju jedemo, a nedostatak nutrijenata također dovodi so osjećaja gladi.

Mjesečni ciklus

Dokazano je da žene između ovulacije i menstruacije imaju povećan apetit. U tom periodu je važno da jedete namirnice bogate proteinima (riba, meso, jaja, orasi…), a da smanjite količinu obrađenih i rafiniranih ugljikohidrata i šećera. Osim toga, kofein i alkohol treba smanjiti jer utječu na hormonalni disbalans.

Trudnoća

Apetit je povećan tijekom trudnoće, i to je u redu. Međutim, važno je da se tijekom trudnoće zdravo hranite. Nutricionistica savjetuje da izbjegavate obrađenu, rafiniranuhranu, kao i previše slatkiša. Hranite se zdravo i sa sobom uvijek ponesite nešto zdravo za užinu, kako ne biste došli u situaciju da odjednom osjetite glad i posegnete za nezdravom hranom. Jedite namirnice bogate nutrijentima jer ćete tako unijeti sve što treba organizmu i bebi, a smanjit ćete šanse da se prejedete.

 

Izvor: net.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close