TechTurizamIzdvojeno

NE PRENOSE COVID-19 Ubijanje šišmiša neće zaustaviti pandemiju!

Javna ustanova Baraćeve špilje podijelila je na svojim Facebook stranicama važan video o povezanosti šišmiša s epidemijom nove zarazne bolesti COVID-19.


Iako se od same pojave bolesti novi virus u medijskim izvještajima povezuje sa šišmišima, službene informacije potvrđuju kako ne postoje dokazi da se koronavirus inicijalno prenio direktno sa šišmiša na čovjeka.No unatoč znanstvenim izvorima, u nekim dijelovima svijeta događa se ubijanje šišmiša kao neopravdana mjera za suzbijanje epidemije.

Kako bi pomogli u suzbijanju neprovjerenih informacija, iz međunarodnog Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša EUROBATS objavili su kratki video u kojemu naglašavaju da šišmiši ne prenose COVID-19, već se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka.

Ubijanje šišmiša neće zaustaviti pandemiju i šišmiši u svom prirodnom okruženju ne predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje, a imaju važnu ulogu u ekosustavu poput kontrole populacija noćnih insekata i komaraca i oprašivanja nekih biljnih vrsta. Zato im ova znanstveno neutemeljena titula izvora zarazne bolesti COVID-19 može ozbiljno naštetiti jer su ljudi u strahu za vlastito zdravlje i život skloni napasti ono što percipiraju kao opasnost.

U Baraćevim špiljama borave dvije vrste šišmiša: Veliki potkovnjak i Mali potkovnjak koji su u Crvenoj knjizi sisavaca kategorizirane kao gotovo ugrožene. Povodom Međunarodne noći šišmiša Baraćeve špilje svake godine organiziraju događanje pod nazivom “Late Night Cave Tour” s ciljem razbijanja predrasuda o šišmišima i podizanja svijesti njihovoj korisnosti i potrebi njihovog očuvanja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close