Turizam

Natječaj za braniteljske stipendije izazvao pobunu u studentskim redovima!

Konačna objava natječaja za stipendije izazvala je burne reakcije i revolt mladih studenata


Upravni odbor Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 8.2. raspisuje natječaj za dodjelu stipendija i naknada za godinu 2016/2017. Samim izlaskom natječaja dolazi do masovne pobune u studentskim redovima. Razlozi pobune jesu kašnjenje natječaja, ali i znatno umanjen mjesečni iznos stipendije. Umanjenje iznosa smatraju neopravdanim iz nekoliko razloga, a to je nedostatnost iznosa za podmirenje bazičnih studentskih troškova poput podmirenja troškova boravka u studentskom domu, o osvrću se i na pragove koju su svake godine sve viši.

”Naime, 8.2. je izašao natječaj za braniteljske stipendije koji ove godine iznosi 400kn mjesečno ili 4000 kuna godišnje. Isti je prije 6 godina bio 10000 kuna, prije 3 godine 7000 kuna, a prošle godine 5000 kuna. Broj dodijeljenih stipendija je svake godine sve manji, a pragovi sve veći. Taj novac od 400 kuna mjesečno se isplaćuje u 8 mjesecu (gotovo na kraju akademske godine). Problem je više nego očit, kako preživjeti godinu sa stipendijom koja ne pokriva ni troškove doma, stipendijom koja dođe na kraju godine i koja je svake godine sve manja i manja? Izgleda da u ovoj državi ima novca za sve osim za one koji su se borili za nju i za one na kojima ona tek ostaje. Naši roditelji su ginuli i krvarili za državu iz koje mi moramo otići jer nemamo mogućnosti školovati se i ako nekako već uspijemo da završimo šanse da dobijemo posao su ravne sedmici na lotu. Student sam 4. godine Kineziološkog fakulteta u Splitu i troškovi su ogromni. Stipendija od 4000 kuna ne pokriva ni terenska putovanja koja fakultet zahtjeva kroz plan i program i onda se postavlja pitanje, 4000 kuna stipendira što? Došlo je do toga da su studenti odlučniji nego ikad da opet izađu na ulice, iako je vrijeme ispitnih rokova, vjerujem da bi velika većina izašla odmah na ulice. Stanje postaje nemoguće, svakim danom sve više problema, od sve skupljih menzi, pa do ukidanja popusta na studentski prijevoz , preko užasnih uvjeta u domovima gdje studenti žive sa stjenicama za cijenu od 400 kuna mjesečno. U menzama jedemo hranu koja je postala skuplja nego ona koju sami kuhamo. Koji je smisao onda studentskih olakšica, koji je smisao x-ica i studentskih servisa kad se i ti iznosi opadaju do kritičnih iznosa?” ističe Marko, student iz Splita.

Iz Fonda hrvatskih branitelja poručuju kako su umanjene stipendije rezultat ekonomske krize, a Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Ministarstvom financija govori o poduzimanju svih potrebnih mjera kako bi iznos stipendija bio viši.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay|fotomontaža

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close