Zdravlje

Narodni lijekovi opasni za žene

U posljednje su vrijeme sve popularniji prirodni lijekovi pa sve više žena pokušava biljnom terapijom izliječiti stanja poput HPV-a, ginekolozi pozivaju na oprez. ‘Vaginalna detoksikacija’ ili terapija biljem sve je popularnija u posljednje vrijeme, a žene razmjenjuju recepte i savjete po brojnim forumima


 Prezentirajući ih kao ‘narodne lijekove’, obično se radi o umetanju raznih biljnih preparata u vaginu, kapanja eteričnih ulja na tampon i tzv. perle s parfumiranih biljem. Biljne vaginalete koje se mogu kupiti u ljekarnama posve su sigurne, jer moraju proći testiranja, no drugi biljni preparati nisu uvijek tako bezopasni, prenosi The Independent. Neki od tih biljnih lijekova, osim što se bez dokaza navodi kako liječe ciste, endometriozu ili HPV, tvrde kako potiču ‘sužavanje vaginalnog kanala’, ‘ispiranje otrova iz vagine’ i slične izjave.

 Sindrom toksičnog šoka

Liječnici upozoravaju kako takvi proizvodi mogu biti veliki rasadnici bakterija koji narušavaju normalan pH ženskog genitalnog područja te su sasvim bespotrebni. S druge strane, provjerene biljne vaginalete mogu biti dobar saveznik antibiotskoj terapiji, no nipošto ne smiju biti jedini lijek opasnim stanjima. Američka ginekologinja u svom je blogu napisala kako većina biljnih proizvoda na internetu nije vaginalno testirana. Objašnjava kako vagina funkcionira poput pećnice koja se sama čisti i stavljanje bilo čega u nju na dulje razdoblje povećava rizik nastanka infekcije, rasta loših bakterija, kao i sindroma toksičnog šoka koji se inače vezuje za dugotrajno držanje tampona.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zdravakrava.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close