Turizam

Napojnica: U kojem dijelu svijeta ostaviti koliku napojnicu

Lijepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, no je li to baš uobičajeno i potrebno napraviti u svakoj zemlji? Na napojnicu se u svjetskim zemljama posve drukčije gleda. Neki će se, ako je ne dobiju uvrijediti, dok će drugi, pak – dobivanjem biti uvrijeđeni. Kako ne biste pogriješili s napojnicama, evo kratkog vodiča.


Francuska
U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 – 15% od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se „purboar“. U hotelima se „bakšiš“ ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gdje je običaj taksista nagraditi s 10%.

Italija
U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unaprijed, a naziva se „coperto“. Naravno, ako ste izrazito zadovoljni, konobar se neće buniti pokojim eurom na stolu. U kafićima za napojnicu postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu s 5 eura ako ostajete tjedan dana.

Španjolska
Kad jedete vani, nastojite ostaviti 10 – 15% viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cijena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska
U restoranima barem 10%, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od eura, a u taksijima skao i u Španjolskoj.

SAD
Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite napojnicu 15 – 20% jer su plaće konobara vrlo niske, i praktički stvarno žive od napojnica. Nosaču prtljage se daje dolar – dva po odnesenom kuferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15%.

Kina i Japan
Ovdje napojnice ne postoje – davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10%, a također nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novce, već se radije odužite sitnim poklonom.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close