LikaVijesti

Nakon zlostavljanja u Karlovcu Prijatelji životinja žele zabranu štraparijade: “To je mučenje konja”

TAKVA DOGAĐANJA POSTOJE I U LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

Ta se natjecanja održavaju u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije, u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, te odnedavno i u Moslavini i to u Popovači.


Iza “štraparenja”, natjecanja konja u povlačenju teških trupaca, krije se teško mučenje tih plemenitih bića, pa će Prijatelji životinja intenzivirati borbu protiv takve vrste zlostavljana i nastojati da se ona zakonski zabrane jer smatraju da su s druge strane zakona.

“Konje pojedinačno ili u paru tjeraju da vuku trupce teške i po dvije tone, ponekad po dubokome blatu, a sve se to svodi na zabavu za mase praćenu klađenjem”, rekla je Hini koordinatorica za projekte Snježana Klopotan Kačevenda, ujedno članica Povjerenstva za izmjenu zakona i propisa vezanih na dobrobit životinja.

Ta se natjecanja održavaju u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije, u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, te odnedavno i u Moslavini i to u Popovači.

“Zlostavljanje konja i ilegalna zarada državi pod nosom”

“Državi se pred nosom odvija neprikriveno zlostavljanje konja i ilegalna zarada pa ćemo nadolazećim izmjenama Zakona o zaštiti životinja ponovno zatražiti zabranu ove okrutne i odvratne prakse ‘šlajsanja klada’, što nam nije uspjelo 2016.“, kažu u udruzi.

Nedopustivo je, naglašavaju, da se štraparijada opravdava kao ‘očuvanja tradicije’, a zapravo je riječ o pohlepi i lakoj zaradi pojedinaca koji ne prežu ni pred čim.

Dugogodišnji načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić je odustalo od štraparijade, odnosno za natjecanja izvlačenja klada, koja su se prije više od deset godina održavale u Klokoču.

“I tada je bila zabranjena uporaba biča, konji se nisu smjeli udarati, ali bi se na konje galamilo, pljeskalo bi ih se rukama, mučili su se povlačenjem teških balvana, a problem je bio i to što je dio konja dolazio bez potvrda o veterinarskom pregledu i nismo htjeli da se to nastavi“, rekao je Andrić.

Suprotno tomu ove je godine Popovača organizirala prvu štraparijadu, gdje je sudjelovalo 80 konja, odnosno 40 parova, što je privuklo veliki broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.

Međutim poznavatelji tvrde da se upravo kondicijsko pripremanje konja za štraparijadu svodi na bjesomučno udaranje konja drvenim batinama.

„Prava strahota treniranja događa se daleko od očiju publike, u štalama, iz dana u dan, godinama, iako je svakome vidljivo da su i sama natjecanja golem napor i patnja za konje, samo zbog ilegalne zarade i oklada ljudi”, kažu Udruga.

“To svi rade”

Tako bi možda i ostalo da tema nije aktualizirana zbog pritvaranja dvojice zlostavljača konja iz Karlovca koji su mlaćenje konja drvenim letvama uživo prenosili na Facebooku nakon čega se ta video snimka proširila društvenim mrežama i medijima i šokirala javnost.

“To vam svi rade svakodnevno. Svi koji štrapaju”, otkrio je u tv prilogu u povodu te šokantne snimke jedan od sumještanina dvojice uhićenih zlostavljača.

Prijatelji životinja kažu da na zlostavljanje konja upozoravaju deset godina i tvrde da „nažalost snimka batinanja konja u Karlovcu nije izuzetak, već pravilo i zlostavljanja neće prestati dok se ne riješe uzroci i ne zabrane štraparijade“.

“Nemamo saznanja o tome”

No, u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu nemaju saznanja o takvim natjecanjima.

Nakon što ih iskoriste, završe u klaonici

A onda se događa, kaže Klopotan Kačevenda, da taj poticaj države vlasnik koristi za konja koji mu služi samo za laku zaradu na natjecanjima, teško ga eksploatira i kad mu više ne daje očekivane rezultate sa samo tri do pet godina starosti završava u klaonici.

Odbor za etiku Hrvatske veterinarske komore nikada nije raspravljao o ovoj temi, ali je predsjednik Odbora Dražen Vnuk rekao Hini da su oni „predani zaštiti životinja i da sudjeluju u donošenju zakona“.

Naglasio je da nemaju prijave za održavanje takvih natjecanja, da ne zna kako one utječu na konje i da se zbog toga ne želi izjašnjavati.

No, dodao je da nemaju ni prijave za borbe pasa, iako se čuje da se tajno događaju i da to „naravno osuđuju“.

Zakon dobar, upitna primjena

„Sada imamo dobar Zakon o zaštiti životinja, ali smatramo da je problem njegova primjena, jer u sustavu nema dovoljno ljudi da bi se sve nadziralo, a nema ni dovoljno sredstava za to“, rekao je Vnuk.

Upravo je to i argument Prijatelja životinja koji kažu da će rad na izmjenama i dopunama tog Zakona iskoristiti da se pokuša ugraditi zabrana štraparenja, jer da je „nemoguće provjeravati, kontrolirati i spriječiti mučenje životinja u dresuri“.

Dodatni je argument za zabrane takvih natjecanja i neprimjereni transport, jer pojedini konji idu na mnoga natjecanja, a transport u neprimjerenim uvjetima i to najviše ljeti, što je sto mučenje.


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close