GlazbaVijesti

Nakon tri godine Thompson ipak smije održati koncert u Mariboru

SLOVENCI POPUSTILI

Nakon što je Visoki prekršajni sud presudio da poklič “Za dom spremni” nije prekršaj protiv javnog reda i mira, Marko Perković Thompson izborio je još jednu pobjedu.


Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova poništilo je odluku o zabrani njegovog koncerta u Mariboru. Kako javlja tjednik Reporter, organizator tog koncerta ima tri dana da najavi novi termin održavanja. Moguće je i kako će umjesto toga tražiti odštetu od Slovenije, procijenjena je na 150.000 eura.

Zeleno svjetlo koncertu dao je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. On se još prije tri godine kad je prvi put zabranjen Thompsonov koncert u Mariboru tome protivio.

Ako je Thompsonov koncert zabranjen zbog njegova svjetonazora, onda u Sloveniji imamo političku policiju i policijski režim”, poručio je tada Janša.

Nova čelnica opozicijske socijaldemokratske stranke Tanja Fajon napisala je na Twitteru da Hojsova odluka vrijeđa ljudsko dostojanstvo i veliča ustaštvo, piše Večernji list.

“Nije problem što Thompson podržava ustaštvo, problem je što ga podržava i slovenska vlada”, napisala je.

Priča o nesuđenom Thompsonovom koncertu u Mariboru traje već tri godine. Tada su gradske vlasti donijele odluku o zabrani zakazanog za 20. svibnja 2017. Organizator koncerta se žalio Upravnom sudu koji je prošle godine prihvatio žalbu i predmet je ponovno poslao na odlučivanje.

Onda je općinska uprava donijela istu odluku i po drugi put zabranila nastup uz tvrdnju da “povijest Thompsonovih nastupa svjedoči da nijedna sigurnosna mjera ne može spriječiti spontane proustaške ispade samog izvođača ili publike, kao i da sporni pozdrav “Za dom spremni”, kao i sadržaj Thompsonovih pjesama, simboliziraju mržnju prema ljudima drugog vjerskog i etničkog porijekla i veličaju ustaštvo, što je u suprotnosti sa slovenskim Ustavom”.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close