ZnanostVijesti

NAKON POTRESA Sisak se pomaknuo 10, a Petrinja do 20 centimetara

Najrazorniji petrinjski potres prouzročio je pomicanje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između15 do 20 centimetara, piše u srijedu Jutarnji list.


Prema izračunu izrađenim na osnovi satelitskih snimaka Europske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzročio je pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara. Najveći pomak zabilježen je u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na zapadnom dijelu rasjeda tlo se dignulo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara.

Sisak se pomaknuo u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomaknuo 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara”, rekao je za Jutarnji list dr. Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Interdisciplinarni tim znanstvenika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja. Zasad nisu otkrili efekt prvog reda kao što je pucanje rasjeda na površini.

Ako nađemo neke površinske manifestacije puknuća rasjeda, možemo procijeniti gdje je točno rasjed, kakav je bio pomak po njemu te kolika je dužina rasjeda koji je pukao”, kaže seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: RTL screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close