LifestyleIzdvojeno

Nakon iznadprosječno toplog kolovoza, rujan kreće u stabilnijem tonu

Priveli smo kraju prilično dinamičan, ali još jedan iznadprosječno topao kolovoz. Osobito izražen i dugotrajan je bio toplinski val sredinom mjeseca, ali prosjeku nas je približilo prilično osvježenje zadnjih dana.


Odstupanje kolovoza bit će tako manje od cjelokupnog ljeta. Veći dio mjeseca na moru je vladala suša, a samo jedna snažna kišna epizoda bila je dovoljna da primjerice poplavi Split i tamo označi cijeli mjesec kao vrlo kišovit. No, tako je to s prosjecima.

Inače malo toga se nije dogodilo ovog kolovoza: omanji tornado početkom mjeseca, brojne su bile pijavice na moru prelaskom fronti, a jedna je zabilježena čak i na kopnu, na krajnjem sjeveru zemlje. Pritom, nije izostalo vjetrovitih dana, osobito u zadnjoj četvrtini mjeseca kada je bilo i orkanskih udara bure.

No, rujan nam kreće ipak u stabilnijem tonu.

SRIJEDA

Prijepodne na Jadranu pretežno sunčano pa i vedro, dok će na kopnu biti prolazno umjerene, ponegdje i povećane naoblake, osobito prema sjeveru. No, kišnih kapi, ako i bude, bit će vrlo vrlo rijetke. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak u Slavoniji, a bura i tramontana duž Jadrana.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima većinom sunčano, možda tek nakratko uz koji oblak. Temperatura bez veće promjene, oko 23 °C, no na umjerenom sjevercu će se činiti malo svježije.

Osjećaj svježine još će izraženiji biti na istoku zemlje gdje će upornije puhati do jak sjeverozapadni vjetar. Srećom bit će dosta sunca, a malo više oblaka tek u Podunavlju.

U Dalmaciji sunčano, opet vrlo toplo, no pojačati će bura i tramontana, osobito navečer. Temperatura između 26 i 29 °C.

Sunčano će prevladavati i na sjevernom Jadranu, malo više oblaka može se skupiti tek u Gorskom kotaru, ali uglavnom će ostati suho. Puhat će slaba do umjerena, u velebitskom kanalu i pojačana bura, a prema otvorenome sjeverozapadnjak. Malo toplije nego jučer.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Slijedi dosta sunčanog i stabilnog vremena. Možda samo početkom vikenda bude prolazno povećane naoblake s kojom vrlo rijetko može pasti tek koja kap kiše. Oslabjeti će i vjetar tijekom četvrtka pa će nakon svježeg jutra, danju biti toplo, od vikenda i vrlo toplo.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu će sunčano vrijeme prekinuti naoblačenje s petka na subotu, kada ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom prema jugu. Bura će puhati u četvrtak i potkraj tjedna, no ostaje posvuda vrlo toplo, primjereno za početak rujna.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close