Sport

Nakon Gospića, javni bicikli i u Karlovcu!

Nextbike sustav javnih bicikala ovoga ljeta doživljava procvat i uspješno se širi na nove gradove u Hrvatskoj. Ulaganjima u održivi razvoj i pilot projektom uvođenja sustava javnih bicikala, Grad Karlovac pristupio je uglednom društvu koje čini gotovo 100 ekološki osviještenih nextbike gradova u svijetu!


Pokretanjem pilot projekta, Grad Karlovac postao je dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućio povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza: sve popularniji sustav javnih bicikala.

Pilot projekt trajat će tri mjeseca, a korisnici će u tom razdoblju za samo 40 kuna moći koristiti javne bicikle. Primjer uspješno provedenog pilot projekta je Grad Šibenik koji je na taj način prije godinu dana omogućio javne bicikle svojim građanima, studentima i turistima. Nakon što je u projektu uspješno registrirano više od 1000 korisnika, Šibenik je i službeno uveo sustav javnih bicikala, a cilj je ostvariti jednak uspjeh i u Karlovcu. Nextbike bicikli u Karlovcu od danas su dostupni na tri lokacije koje su definirane u dogovoru s gradskom upravom: Šetnica dr. Franje Tuđmana, Tržnica i Foginovo kupalište. Budući da su stanice u potpunosti samoodržive, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno, moći će se naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika.

Grad Karlovac ulaže velike napore u održivi razvoj, naročito u segmentu planiranja prometne infrastrukture i čistijeg ili „zelenog“ javnog prijevoza. Uveli smo električni automobil, a sada uvodimo i javne bicikle. Ovakvim aktivnostima pridonosimo zaštiti okoliša i unapređujemo turističku ponudu. Očekujemo da će korištenje sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge.“, istaknula je pročelnica UO za komunalno gospodarstvo Vesna Ribar.

11846542_1061831493840729_4047732323095097659_n

Danas je Karlovac postao četvrti nextbike grad u Hrvatskoj i tako pristupio najvećoj svjetskoj mreži javnih bicikala. Odluka da Grad Karlovac podrži ovakav projekt na dobrobit svojih građana znači da grad, uz prometni razvoj, osnažuje svoj turistički i gospodarski potencijal. Društveno odgovorno poslovanje, ulaganje u održivi razvoj i zelene tehnologije postali su standard, a gradovi koji ulažu u takve aktivnosti mogu očekivati i gospodarski rast.  Osim gradova, sretni smo da sve više tvrtki shvaća važnost ovakvih projekata, pri čemu s ponosom možemo istaknuti našeg stalnog partnera, Generali osiguranje, koji je osigurao i ove karlovačke nextbike bicikle”, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o.

Što su zapravo javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre praske u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su GPS uređajima, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete. Uz “obične” gradske bicikle na raspolaganju će biti i 2 električna bicikla.

Strah od krađe neopravdan

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sustav javnih bicikala donosi Karlovcu mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Što nakon pilot projekta?

Korisnici koji se registriraju u Karlovcu moći će koristiti nextbike uslugu i nakon isteka 3 mjeseca pilot projekta u Karlovcu, zaključno do 31.3.2016. godine i to u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Slavonskom Brodu te ostalim nextbike gradovima u Europi i svijetu. Bicikli će se moći koristiti i u Karlovcu ukoliko Grad Karlovac uvede dugotrajnu mogućnost najma javnih bicikala, a to će prvenstveno ovisiti o interesu koji će za javne bicikle pokazati sami građani. Zato se registrirajte odmah jer time direktno doprinosite razvoju održivog prometa u našem gradu!

Tijekom pilot projekta provest će se detaljna anketa o navikama korištenja bicikala na području Karlovca. Rezultati ankete poslužit će u svrhu što kvalitetnijeg planiranja budućih aktivnosti vezanih uz duguročnu implementaciju sustava javnih bicikala u Karlovcu.

Više informacija možete pronaći na: www.nextbike.hr/hr/karlovac


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close