Događanja

I nakon 20 godina: Pogledajte kako “Seks i grad” utječe na naše živote

Od prvog pojavljivanja na malim ekranima 6. srpnja 1998. pa do zadnje epizode u veljači 2004., Carrie, Charlotte, Miranda i Samantha gledateljicama su postale ‘prave prijateljice’, piše 24 sata


Obožavatelji serije ‘Seks i grad’ ovih se dana s nostalgijom prisjećaju prvih epizoda od kojih je prošlo punih 20 godina.

Na seriju ‘od žena za žene’; producentice Sarah Jessice Parker (53) i autorice knjige Candace Bushnell (59), od početka se gleda kao na revolucionarnu; četiri žene na malim ekranima otvoreno razgovaraju o svojim životima, ispunjenima uglavnom ljubavnim i seksualnim problemima.

Od prvog pojavljivanja na malim ekranima 6. srpnja 1998. pa do zadnje epizode u veljači 2004., CarrieCharlotteMiranda i Samanthagledateljicama su postale bliske kao prave prijateljice, a sve su se obožavateljice mogle poistovjetiti sa njihovim problemima – ali i radnjom koja se vrti oko brojnih spojeva na koje prijateljice idu, oko njihovih veza i seksualnih odnosa, muževa, i kasnije, dvije bebe.

https://www.instagram.com/p/BjsJoXGgXJj/?hl=hr&tagged=sexandthecity

Serija je glumicama Sarah Jessica ParkerKristin Davis (53), Cynthiji Nixon (52) i Kim Cattrall (61) donijela svjetsku slavu, a jedna od njih, Nixon, bi u pravom životu mogla postati i guvernerka New Yorka, grada na čijim se ulicama odvija radnja serije.

Mnogo se toga promijenilo otkad se serija snimljena po istoimenoj knjiziprije 20 godina prvi put pojavila na malim ekranima. Tako i neke izjave četiri prijateljice, koje su prije dva desetljeća bile revolucionarne, danas zvuče prilično zastarjelo. No, kako prenosi BBC, ipak još postoji mnogo obožavatelja te kultne ženske serije, a evo kako ‘Seks i grad’ i nakon dva desetljeća na nas utječe.

Odjevne kombinacije

Odjevne kombinacije iz serije su ubrzo nakon pojavljivanja postale toliko popularne da ih mnoge žene traže i danas, a moglo bi se reći i da upravo odjeća, uz četiri protagonistice, ‘glumi’ lik za sebe’. Iako se moda na ulici iz godine u godinu mijenja, outfiti koje su nosile djevojke iz ‘Seks i grada’ danas su jednako moderni i poželjni kao i prvog dana prikazivanja serije.

Dizajnerica kostima Patricia Field izrađivala je odjeću u dogovoru sa scenaristima, ali i glumicama, a stvorila je i nekoliko ‘modnih klasika’ – kao što su bijela prozračna baletna suknjica sastavljena od slojeva tila koju Carrie nosi na uvodnoj špici serije, ili krzneni kaput u kombinaciji sa visokim štiklama, u kojem pak trči ulicama New Yorka da s Mirandom proslavi Novu godinu. Taj je kaput glumica nosila u nekoliko epizoda pa je postao njezin ‘zaštitni znak’, barem za vrijeme snježnih večeri na Manhattanu.

Carriena vjenčanica, koju je dizajnirala Vivienne Westwood (77), a u kojoj se Carrie ‘zamalo’ udala za Facu, stoji u izlogu najprometnijeg butika te slavne dizajnerice u New Yorku, čime je Westwood nedavno odala počast 10.oj obljetnici postojanja kreacije.

Modni dodaci

Nemojmo zaboraviti na brojne modne dodatke iz serije – Carrie je sa svojom zlatnom ogrlicom na kojoj piše njeno ime prije dva desetljeća pokrenula trend koji traje i danas, pa djevojke diljem svijeta traže sličan nakit sa slovima svoga imena.
A njezinu ljubav prema cipelama možda najbolje opisuje scena iz serije kad Faca, kojeg glumi Chris Noth (62), umjesto sa prstenom pred Carrie klekne sa – cipelom u ruci.

Glumci ‘rođeni’ ili potvrđeni u seriji ‘Seks i grad’

Popularnost ‘Seks i grada’ pokazuje i činjenica da serija ima i svoj profil na društvenoj mreži, na kojem se može vidjeti svaki odjevni predmetkomad nakita i par cipela.

Osim četiri glavne, mnoge glumice koje su se pojavile u sporednim ulogama su kasnije baš zahvaljujući početcima u ‘Seks i gradu’ ‘dobile svojih pet minuta’.

Jedna od njih je i Kat Dennings (31) danas poznata po ulozi u seriji ‘Cure bez love’, a u ‘Sex i gradu’ se kao pojavila sa 14 godina, kao ‘drska bogata tinejdžerica’ koja Samanthu traži da joj organizira bat micvu.

Svoju je karijeru tamo počeo i glumac Bradley Cooper (43), i to sa svega dvije rečenice u drugoj sezoni. Prišao je Carrie u ulozi dečka po imenu Jake Cooper, i pokazao joj njenu, nimalo laskavu fotografiju u časopisu They Shoot Single People. Danas je Cooper jedan od najbolje plaćenih američkih glumaca.

U trećoj epizodi druge sezone se pojavljuje John Slattery (55) u ulozi policajca Billa Kelleya, koji kratko izlazi sa protagonisticom.  Danas je najpoznatiji po ulozi u kultnoj ‘muškoj’ seriji ‘Mad Men’ ili ‘Momci s Maddisona’.

Zvijezda dramske humoristične serije serije ‘Narančasta je nova crna’ Michelle Hurst (76) u jednoj epizodi glumi doktoricu kod koje Samantha završi na pregledu za spolno prenosive bolesti.

Pročitajte više na 24 sata


 

Komentari

Komentara


Izvor: 24 sata | Foto: Facebook

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close