Scena

Poslušajte “najtužniju pjesmu na svijetu”

Poslušajte pjesmu iz videa i obratite pažnju kakve osjećaje izaziva u vama. Opuštaju li vas tonovi gudačkih instrumenata ili vam pjesma izaziva nelagodu i čini vas preplašenim? Ili vas je pjesma čak i rasplakala?


Ne treba vam biti neugodno ako vas je pjesma rasplakala jer su znanstvenici namjerno koristili instrumental “Discovery of the Camp” u televizijskoj emisiji Band of Brothers kako bi izazvali tugu kod sudionika. Nekoliko studija je provedeno s namjerom da se otkrije zašto ova pjesma izaziva osjećaj tuge, a zaključeno je da je tako jer budi suosjećanje.

Pjesma izaziva “tri vrste tuge”

Istraživanje o utjecaju glazbe na osjećaje tijekom kojeg su ispitane 102 osobe koje su poslušale “Discovery of the Camp” provedeno je tako da su sudionici bili podijeljeni u tri različite grupe, ovisno o odgovorima koji su dali.

U jednoj grupi su bili sudionici koji su odgovorili da je pjesma u njima izazvala “opuštajuću tugu” (osjećali su mir dok su slušali pjesmu), u drugoj skupini oni koji su iskusili “tugu pomiješanu s nervozom” (pjesma ih je učinila anksioznim ili prestrašenim) i u trećoj grupi osobe koje su slušajući pjesmu osjetile “pokretačku snagu tuge” (osjećali su se tužno, ali snažno i dobro).

U konačnici znanstvenici su došli do otkrića da su osobe iz grupe koja je osjećala “pokretačku snagu tuge” imala više empatije od sudionika iz druge dvije skupine.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close