Poslušajte “najtužniju pjesmu na svijetu”

Tena Brnad

Poslušajte pjesmu iz videa i obratite pažnju kakve osjećaje izaziva u vama. Opuštaju li vas tonovi gudačkih instrumenata ili vam pjesma izaziva nelagodu i čini vas preplašenim? Ili vas je pjesma čak i rasplakala?


Ne treba vam biti neugodno ako vas je pjesma rasplakala jer su znanstvenici namjerno koristili instrumental “Discovery of the Camp” u televizijskoj emisiji Band of Brothers kako bi izazvali tugu kod sudionika. Nekoliko studija je provedeno s namjerom da se otkrije zašto ova pjesma izaziva osjećaj tuge, a zaključeno je da je tako jer budi suosjećanje.

Pjesma izaziva “tri vrste tuge”

Istraživanje o utjecaju glazbe na osjećaje tijekom kojeg su ispitane 102 osobe koje su poslušale “Discovery of the Camp” provedeno je tako da su sudionici bili podijeljeni u tri različite grupe, ovisno o odgovorima koji su dali.

U jednoj grupi su bili sudionici koji su odgovorili da je pjesma u njima izazvala “opuštajuću tugu” (osjećali su mir dok su slušali pjesmu), u drugoj skupini oni koji su iskusili “tugu pomiješanu s nervozom” (pjesma ih je učinila anksioznim ili prestrašenim) i u trećoj grupi osobe koje su slušajući pjesmu osjetile “pokretačku snagu tuge” (osjećali su se tužno, ali snažno i dobro).

U konačnici znanstvenici su došli do otkrića da su osobe iz grupe koja je osjećala “pokretačku snagu tuge” imala više empatije od sudionika iz druge dvije skupine.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u