Tehnologija

Najskuplji materijal na svijetu

U laboratoriju Sveučilišta u Oxfordu stvara se najskuplji materijal na Zemlji, čija cijena iznosi 100 milijuna funti po gramu (što je nešto više od milijardu kuna), piše Telegraph.


Start up projekt Designer Carbon Materials koji se prošle godine odvojio od oksfordskog sveučilišta, radi na proizvodnji materijala čije su molekule kavezaste strukture sačinjene od atoma ugljika koji sadrže atome dušika nazvanog endohedralni fulereni.

Minijaturni atomski satovi

Materijal se koristi za stvaranje malih prijenosnih atomskih satova – najtočnijeg mjerača vremena na svijetu koja će poboljšati GPS navigaciju u autonomnim automobilima na preciznost od 1 milimetra.

Atomi ugljika postoje u različitim formama, uključujući dijamante i grafit. Endohedralni fulereni sastavljeni su od 60 atoma ugljika. Designer Carbon Materials nedavno je prodao prvih 200 mikrograma ovog materijala po cijeni od 22 tisuće funte.

Oxford Technology, fond koji investira u start-up projekte u ranim fazama, financirao je projekt s 75 tisuća funti, nakon što je prošle godine isto toliko uložilo Sveučilište u Oxfordu.

Najavljuju novu revoluciju u mobilnoj tehnologiji

Osnivač projekta Designer Carbon Materials i znanstvenik s područja nanomaterijala Dr. Kyriakos Porfyrakis na proizvodnji ovog materijala radi od 2001. godine. “Zamislite minijaturne atomske satove koji možete nositi u svojim mobilnim telefonima. To je nova revolucija na području mobilnih tehnologija.”

“U ovom trenutku, atomski sat je veličine prostorije”, objašnjava Lucius Cary, direktor Oxford Technology SEIS fundacije. Endohedralni fulereni omogućili bi atomskom satu da rade na čipu koji stane u bilo koji mobilni telefon.”

“Potencijali za primjenu ove tehnologije su ogromni”, objašnjava Cary. “Ona najočitija je u upravljanju autonomnim vozilima. Ako se dva autnomna automobila mimoilaze na uskoj cesti, znati da su jedan od drugog udaljeni dva metra (tolika odstupanja može imati današnja GPS tehnologija) nije dovoljno. Ali preciznost od 1 milimetra će biti zadovoljavajuća.”


 

Tekst: telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close