VijestiZdravlje

Najsigurnije mjesto u zrakoplovu

Zrakoplovna nesreća bolivijskog zrakoplova koji se u utorak srušio u Kolumbiji, pri čemu je čudesno preživjelo pet putnika, ponovno je pokrenulo pitanja o mogućnostima preživljavanja avionskih nesreća.


Iako nema potpuno sigurnog mjesta u avionu koje može jamčiti preživljavanje u slučaju nesreće, neka su ipak “sigurnija” od drugih. Bar tako kaže statistika.

“Statistički najbolje mjesto za preživljavanje zrakoplovne nesreće je rep aviona”, kaže Josip Milošević, sudski vještak za zrakoplovne nesreće, koji dodaje da putnici ne mogu učiniti puno za svoju sigurnost, osim da postupe po uputama iz kartona o postupcima u slučaju nužde. “Ako je zrakoplov poluprazan, mogli bi se pomaknuti prema stražnjem dijelu, ali u tom slučaju se moraju odvezati”, naglašava Milošević.

Ovome u korist ide i analiza stranice Aviation Safety Network kojom su obuhvaćene 273 zrakoplovne nesreće u kojima su neki od putnika preživjeli. I iz njihove analize proizlazi da je najveća vjerojatnost za preživljavanje ukoliko sjedite u stražnjem dijelu aviona.

Za većinu nesreća, njih 194, nema podataka o mjestima na kojima su sjedili preživjeli putnici. U 20 nesreća preživjeli su putnici samo iz repa aviona, a još sedam ih je preživjelo sjedeći u prednjem i u stražnjem dijelu zrakoplova. Jedanaest nesreća preživjeli su samo putnici iz prednjeg dijela zrakoplova, a u osam oni sprijeda i iz središta kabine. U pet nesreća preživjeli su samo putnici iz središnjeg dijela zrakoplova.

Više na dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close