Vijesti

Najezda “smrdljivih martina” – kako ih se riješiti?

Smrdljivi martin je inače stjenica koja možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mjestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu, piše 24sata


U posljednjih par godina primijećen je sve veći broj smrdljivih martina u ovo doba godine, što logikom nalaže postavljanje pitanja je li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica.

Umjesto da ih se gazi, budući da u obrani ispuštaju neugodne mirise, moguće je napraviti kućne pripravke koji će ih otjerati.

Od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom, jer stjenice privlači ova boja, pa ga čovjek može postaviti na balkon ili na terasu i na taj način namamiti smrdljive martine da ostanu van kuće.

3 prirodna pripravka za borbu protiv smrdljivih martina:

Pripravak od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa 1l vruće vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju sprejati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika

Za pripremu ovog pripravka uzeti 100g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhana tekućinu ostavi tijekom 2 dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100ml dobivene tekućine i razrijediti sa 10l vode.

Pripravak od sjemena gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5kg praha gorušice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i doliti 9,5l vode da ukupno imate 10l tekućine kojom se sprejaju napadnute biljke.

Donosi 24sata

 

Foto: Wikimedia Commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close