Kućni ljubimci

Najčešće bolesti koje prenose kućni ljubimci

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca uživaju u ljubavi i pažnji koju dobivaju od svojih krznatih prijatelja. Poljubac psa ili ugriz mačića čine se slatkima i bezopasnima, ali oni nam tako mogu prenijeti i opasne bolesti


Crijevni paraziti

Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi biti svjesni opasnosti crijevnih parazita pronađenih u izmetu svojih ljubimaca. Neki od tih parazita mogu izazvati opasne infekcije kod ljudi. Prijenos se ostvaruje kod izravnog kontakta sa fekalnom tvari zaražene životinje. U većini slučajeva jajašca su mikroskopski mala te ne mogu biti vidljiva golim okom.

Djeca bivaju najčešće pogođena ovom vrstom bolesti jer je vjerojatnije da će ona dotaknuti travu, pijesak ili prljavštine gdje je ostao fekalni materijal. U ljudskom tijelu u nekim slučajevima ličinke mogu migrirati na kritične organe poput oka, što može uzrokovati sljepoću. Preporučljivo je često uklanjanje fekalnog materijala iz dvorišta ili kutije s pijeskom kako bi se umanjio rizik od ovakve bolesti.

MRSA infekcije

Još jedna bolest na koju treba obratiti pozornost i koja se prenosi slinom psa ili ugrizom mačke je MRSA infekcija. Većina ljudskih slučajeva MRSA je uzrok kontakta s drugim ljudima zaraženim MRSA ili predmeta koji sadrže bakterije. MRSA infekcija može biti izazov za liječenje, a ponekad se infekcija može proširiti na krvotok ili neke organe. Na koži postoji općenito crvenilo, oticanje i bol povezana s tom infekcijom.

Ljudi koji imaju MRSA infekciju također mogu zaraziti kućne ljubimce. Istraživanje je pokazalo da su mnoge domaće životinje prenosnici MRSA i da bez potrebe antibiotika mogu preboljeti infekciju. Bez obzira na to u obzir trebate uzeti veterinarski pregled kako bi se odredila odgovarajuća terapija.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close