KulturaTurizam

Najavljena promocija knjige “Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu”

U zajedničkoj nakladi Javne ustanove „Park prirode Velebit“ i „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ objavljen je slikovni vodič „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“ autorskog tima – Kremer Dario, Brkljačić Ana i Randić Marko.


Knjiga “Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu” predstavlja popularnostručni slikovni vodič kroz biljni svijet vaskularnog bilja (crvotočine, paprati, zeljaste biljke, polugrmovi, grmovi, drveće) uz Premužićevu stazu na Velebitu.

Knjiga je namijenjena, prije svega, posjetiteljima Premužićeve staze koja prolazi dijelom Velebita kojim upravljaju Javna ustanova “Park prirode Velebit” i Javna ustanova “Nacionalni park Sjeverni Velebit”. S obzirom na broj prikazanih biljnih vrsta, knjiga će poslužiti svim posjetiteljima Velebita u cjelini, ali i drugih gorskih područja u Hrvatskoj.

Knjiga je pisana tako da se njome mogu služiti i dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s biljkama tek usputno susreću. Osnovicu knjige čine brojne fotografije biljnih vrsta tako da bi i manje stručni korisnici vodiča trebali biljne vrste prepoznavati na temelju fotografija kojima je pojedina vrsta predstavljena. Na taj način željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svima onima koji će posjetiti Velebit, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu.

Praktično nema osobe koja neće prepoznati barem nekoliko vrsta prikazanih u knjizi. Neke od njih poput prave rusomače (Capsella bursapastoris (L.) Medik.) ili običnog bršljana (Hedera helix L.) rastu posvuda oko nas. Plodove nekih od njih kao što je trešnja (Prunus avium (L.) L.) koristimo u prehrani, a listove drugih kao što je ljekovita kadulja (Salvia officinalis L.) pri liječenju.

Ova knjiga je nastala kao doprinos poznavanju biljnog svijeta Velebita i Hrvatske u cjelini, te kao poticaj razvoju društvene svijesti o vrijednosti biljnog svijeta, njegovom racionalnom korištenju, očuvanju i neophodnoj zaštiti prirodnih staništa.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close