LifestyleIzdvojeno

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera

KAMPANJA "MISLI NA MENE, OSVIJESTI MOJE PROBLEME"

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta. Javnost se senzibilizira na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a upravo na taj dan Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) pokrenuli su kampanju ‘Misli na mene, osvijesti moje probleme!’


Riječ je o kampanji osvješćivanja o društvenim i arhitektonskim barijerama s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću, a oduzimaju im njihovu slobodu samostalnog kretanja. Nepristupačnost gradskoga okoliša jedna je od bitnih dimenzija njihove društvene diskriminacije.

U posljednjem istraživanju takvog tipa obavljenom iz 2019. u Zagrebu u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje ustanovljeno je da osobe u motornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 % ukupne duljine pločnika (istraženih je 656 prijelaza) i 16 % pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 % duljine pločnika i 9 % pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe. I tu govorimo o motoriziranim kolicima.

Rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme. Iako rampe za samostalni ulaz u javni prijevoz postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenje na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom.

Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostiva su barijera, a kampanja ‘Mislim na mene, osvijesti moje probleme’ kroz četiri situacijska videa informirat će i educirati javnost o tome što ih sputava i što im je potrebno za nesmetano kretanje.

Mislili ste da su gradovi prilagođeni kretanju osoba u kolicima? Razmislite još jednom, pratite objave HUPT-a na društvenim mrežama i priključite se kampanji uz hashtag #MisliNaMene. Mislite na osobe u kolicima, osvijestite njihove probleme jer oko 15% svjetske i 12% hrvatske populacije ima neki oblik invaliditet.

Financijski podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Back to top button
Close