VijestiGrad ZagrebZdravlje

NaDA – Nacionalni Dan Ambliopije obilježava se u petak u Zagrebu

Godine 1995. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida, pozivajući tako sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno ovoj globalnoj inicijativi.

U rujnu 2011. Grad Zagreb i Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Klinička bolnica „Sveti Duh“ u Zagrebu, pokrenuli su Projekt „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“, najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste, registriran u najvećoj kliničkoj bazi svjetskih istraživanja clinicaltrials.gov pri U.S. National Institutes of Health.

Dana 30. lipnja 2015. Klinici za očne bolesti Medicinskog fakulteta „Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku, Kliničke bolnice „Sveti Duh“, odlukom Ministarstva zdravlja, dodijeljen je status Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, sa zadaćom primjene i praćenja jedinstvene doktrine i metodologije u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesti ovog polja medicine.

Testiranje vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je način za otkrivanje ambliopije, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka. Upravo zbog navedenog, u desetak razvijenih zemalja rani probir i liječenje ambliopije uvriježena su javnozdravstvena politika. Ujedno, rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće.

Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, a opravdanošću prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i svjetske znanstvene zajednice, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan, te time svrstalo Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.
Probirni test na ambliopiju u Republici Hrvatskoj je od siječnja 2016. godine postao Nacionalnim preventivnim programom Ranog otkrivanja slabovidnosti. Na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s navršene tri godine života djeteta roditelji dobivaju uputnicu za oftalmološki pregled te se naručuju na oftalmološki pregled koji je potrebno učiniti s navršene četiri godine života. Na oftalmološkom pregledu učinit će se testiranje vidne oštrine na blizinu i na daljinu, standardiziranim testom, te će se ovisno o nalazu dijete dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati. O rezultatima će biti obaviješten i pedijatar kroz sustav e-zdravstvenog kartona.

Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 20. lipnja 2016. godine jednoglasno donio odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana ambliopije (NaDA), ove godine održati će se prigodna svečnost pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović te supokroviteljstvom ministra zdravlja Republike Hrvatske g. Daria Nakića i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića. Vrijeme događanja je 9. rujna u 14 sati, a svečanost će se obilježiti u Dječjem vrtiću Trnsko, područni objekt Kajzerica.  – priopćili su iz nam iz Ureda ravnatelja Kliničke bolnice “Sveti Duh” iz Zagreba. 

Skrining vida, otkrivanje i liječenje ambliopije stvara zdravijeg pojedinca, a time i društvo napretka, s identitetom prepoznatim u svijetu po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece i neupitnim naporima za stvaranje zdravog društva.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close